Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα στήριξε το πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο

Ουάσινγκτον.-«Αξιόπιστες πληροφορίες» σύμφωνα με την οποίες η Μόσχα στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαυροβούνιο έχει στη διάθεσή του ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την απόπειρα πραξικοπήματος που επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 16 Οκτωβρίου, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

Η επίμαχη δήλωση έγινε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συνομιλούσε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τη συριακή κρίση στη Μόσχα, και ακριβώς πριν ανακοινωθεί η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ανησυχούμε πολύ για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του Οκτωβρίου στο Μαυροβούνιο», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλίβογιε Κάτνιτς είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «κρατικά όργανα» της Ρωσίας εμπλέκονταν στη συνωμοσία που είχε ως απώτερο στόχο να αποτραπεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενέργεια που θεωρείται πρόκληση για τη Ρωσία.

Εντός της Τετάρτης ο κ. Τραμπ θα δεχτεί στον Λευκό Οίκο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Ντζουκάνοβιτς έχει μιλήσει για ρωσικές παρεμβάσεις στη χώρα του (AP Photo/Darko Vojinovic)