Ομογενείς δίνουν 1 δισ. για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εθνικός Κήρυξ /ekirikas.com

Αναδημοσίευση

Νέα Υόρκη.-Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, και παρά την κρίση που διέρχεται, ομάδα γνωστών μεγάλων ομογενών επιχειρηματιών, σε συνεργασία με δυο άλλους συνεταίρους, ο ένας εκ των οποίων ζει στην Αθήνα, υπέβαλε προσφορά αξίας περίπου $1 δισεκατομμυρίου για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Προσφορές επίσης έχουν υποβάλει και τρεις κινεζικών συμφερόντων εταιρείες.

Οι ομογενείς αυτοί είναι ο Τζον Κάλαμος -John Calamos- του οποίου η εταιρεία Calamos Assets Management διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. δολάρια, ο Τζον Κουδούνης (John Koudounis) με 30 έτη εμπειριών στους χρηματοοικονομικούς τομείς, ο οποίος έχει αναλάβει Πρόεδρος της Calamos, ο ειδικός στα ασφαλιστικά Ματ Φέιρφιλντ – Matt Fairfield, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας Παύλος Κανελλόπουλος, με βάση την Ελλάδα.

Η εταιρεία τους δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία EXIN Partners.

Η ομάδα αυτή επομένως συνδυάζει τη γνώση της ασφαλιστικής αγοράς και των χρηματοοικονομικών αγορών γενικότερα, καθώς επίσης και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και αγοράς.

Η επιλογή της προσφοράς υπολογίζεται ότι θα γίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του μήνα.

Αντιδράσεις ομογενών

Η είδηση του ενδιαφέροντος των Κάλαμος – Κουδούνη για την ελληνική ασφαλιστική αγορά –έχουν προηγηθεί μια σειρά από δημοσιεύματα στον αθηναϊκό οικονομικό Τύπο– συζητείται ευρύτατα στους επιχειρηματικούς κύκλους της Ομογένειας.

Πολλοί ανησυχούν, ότι αν για μια ακόμα φορά εμποδιστούν ομογενείς, για διάφορους λόγους, από το να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία τότε αυτό θα έχει πολύ δυσάρεστες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
«Αν συμβεί αυτό ξανά», έλεγε στον «Ε.Κ.» ομογενής, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία, και ο οποίος επιχείρησε να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, «τότε θα περάσουν δεκαετίες πριν ομογενείς ενδιαφερθούν ξανά για σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ανησυχία για τους Κινέζους

Η ολοένα αυξανόμενη δραστηριοποίηση των Κινέζων στην ελληνική αγορά, και μάλιστα σε στρατηγικούς τομείς, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ανησυχεί κορυφαίους παράγοντες της Ελλάδας, καθώς επίσης και της κυβέρνησης Τραμπ -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα»- γιατί διαβλέπουν ως τελικό στόχο των Κινέζων την εξαγορά της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Αρα σε περίπτωση που αυτό συμβεί, κινεζικές επιχειρήσεις, συχνά επιδοτούμενες από την κυβέρνησή τους, θα ελέγχουν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με δυνατότητα να ασκούν σημαντική επιρροή τόσο στη χώρα, όσο και στη γύρω περιοχή.

Εθνικά σύμβολα

Σημειωτέον ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει ιδρυθεί πριν 125 χρόνια και συγκεκριμένα την 15η Ιουνίου του 1891 με κύριο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και με τη συμμετοχή των: Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως, Προνομιούχο Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Γενική Πιστωτική Τράπεζα Ελλάδος και Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως.

Σε αυτήν είχε ασφαλιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος.