Ελληνικό Σχολείο του Μόντρεαλ κινδυνεύει από το χρέος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Το Ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης», στο Μοντρεάλ,  και όλα τα παραρτήματά του, που υπάγονται στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν εξαιτίας χρέους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζει η Κοινότητα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έρευνα της ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ, η υπόθεση του χρέους αφορά χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση είχε καταβάλλει στο παρελθόν -ως εγγυητής- στην Εθνική Τράπεζα για δάνειο προς την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ. Με σκοπό την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του ημερησίου σχολείου στο οποίο φοιτούν σήμερα εκατοντάδες μαθητές.

Το χρέος αυτό αφορά δάνειο που ελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και με υφυπουργό Αποδήμου Ελληνισμού τον Γρηγόρη Νιώτη. Το Δημόσιο δέχθηκε τότε να μπει εγγυητής ως κίνηση στήριξης του εκπαιδευτικού και εθνικού έργου της Κοινότητας Μόντρεαλ.

Το 2011 -με τη δραματική μεταβολή των οικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα- το δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται και η ελληνική κυβέρνηση ενέγραψε στη Δ.Ο.Υ. Ηλιουπόλεως στην Αθήνα χρέος 4,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έκτοτε βαρύνει την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.

Τα ερωτήματα που τίθενται εδώ είναι πολλά και κρίσιμα. Γιατί η τότε ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μπήκε εγγυητής για το δάνειο ενώ μπορούσε τότε να έχει διαθέσει η ίδια το κονδύλι για την κάλυψη της δαπάνης από την Τράπεζα της Ελλάδος σε μία εποχή (1990) όπου ούτε οικονομικό πρόβλημα αντιμετώπιζε η Ελλάδα, το ακριβώς αντίθετο, η τότε κυβέρνηση χορηγούσε αθρόα και πάσης φύσεως “επιδόματα” στο εσωτερικό, τα οποία ως ένα βαθμό είναι και αυτά υπεύθυνα για την οικονομική μας χρεωκοπία;

Στην ομογένεια η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου εξάντλησε “την στήριξη του εκπαιδευτικού και εθνικού έργου της Κοινότητας” μπαίνοντας εγγυητής σε …δάνειο;

Γιατί οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν παρά τα μεγάλα λόγια για την σημασία και την προσφορά της Ομογένειας, δεν έστερξαν να απαλλάξουν την Κοινότητα του Μόντρεαλ από το επαχθές βάρος του Δανείου; Από ποια έσοδα μια ελληνική Κοινότητα του εξωτερικού μπορεί να αποπληρώσει δάνειο τέτοιου ύψους;

Το τελευταίο το υπαινίσσεται σε δηλώσεις του στον “Ε.Κ.” και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νίκος Παγώνης λέγοντας πως «η υπόθεση του χρέους εξελίσσεται σε ακανθώδες ζήτημα για τον φορέα. Και αυτό γιατί καθιστά προβληματικό τον ισολογισμό του».

«Αν συμβεί αυτό θα καταρρεύσουμε», λέει ο κ. Παγώνης, ο οποίος την επόμενη Τρίτη 18 Απριλίου θα ενημερώσει εκτενώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας για τον νέο κύκλο επαφών -τρίτο στη σειρά- που ξεκινά με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

Αν η Επαρχία του Κεμπέκ προχωρήσει σε αναστολή των χρηματοδοτήσεων της Κοινότητας (λόγω του προβλήματος του χρέους που δείχνει ελλειμματικό Προϋπολογισμό) το Σχολείο θα κλείσει.

Για τη διευθέτηση του χρέους της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της ελληνικής Βουλής το 2013, επί προεδρίας του νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη. Προωθήθηκε τότε τροπολογία και ψηφίστηκε αλλά, ως απεδείχθη, η νομοθετική ρύθμιση που επελέγη δεν επέλυε νομοτεχνικά το ζήτημα.

Στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ανέλαβε -ύστερα από πιέσεις της Κοινότητας Μόντρεαλ- νέα πρωτοβουλία, η οποία, εν τούτοις, φαίνεται ότι σκοντάφτει στις διαθέσεις των δανειστών της Ελλάδος. Ο κ. Κουίκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Καναδά (προ τριών εβδομάδων) ζήτησε μικρή προθεσμία ώστε να δοθεί χρόνος ωρίμανσης των απαιτούμενων ενεργειών και να διαγραφεί οριστικά το χρέος.

Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ έχει ακίνητη περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Λειτουργεί σχολεία, Στέγες και Λέσχες Ηλικιωμένων, δύο Κοινοτικά Κέντρα, έξι παιδικούς σταθμούς, Πολιτιστικό ίδρυμα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Ολα αυτά βρίσκονται κυριολεκτικώς μετέωρα αν δεν βρεθεί άμεσα τρόπος διαγραφής του χρέους των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Αυτό το “χρόνος ωρίμανσης” που είπε ο Υφυπουργός κ. Κουίκ προκειμένου να διαγραφεί το χρέος,  μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τον “χρόνο ωρίμανσης” που απαιτείται δύο τώρα χρόνια για την  θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (και Ελληνικού Πολιτισμού, που, ως φαίνεται, δυστυχώς παραλείπεται…)

(ΡΗΡ: Για το θέμα αυτό έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία που δημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης σε άρθρο υπογραφόμενο από τον Ζώη Μαρίνο και σημειώνονται εδώ με πλάγια γραφή).