Αλλαγές στο Πρόγραμμα για χορήγηση άδειας εργασίας στις ΗΠΑ

ΚΕΝΟΣΑ, ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νέο προεδρικό διάταγμα προκειμένου οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αλλαγές του προγράμματος χορήγησης βίζας, αναφορικά με την είσοδο εργαζομένων στις ΗΠΑ, με έμφαση στους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους.

Ο κ. Τραμπ, είπε ότι το διάταγμα που υπεγράφη στο εργαστόσιο κατασκευής εργαλείων «Snap-on» στην Κενοσα του Ουισκόνσιν -γενέτειρα του επιτελάρχη του, ομογενή, Ράινς Πρίμπους- είναι ένας τρόπος να «αποκατασταθεί το αμερικανικό όνειρο και ένα μέσο να μπει τέλος στην «ληστεία της αμερικανικής ευημερίας», που όπως ανέφερε ωθήθηκε από χαμηλόμισθους μετανάστες εργαζόμενους.

Το διάταγμα ζητά μία σειρά από σχετικά ήπια βήματα, μεταξύ των οποίων μία αναφορά από πολλαπλές υπηρεσίες για τις αλλαγές που απαιτούνται στο πρόγραμμα «H-1B visa», υπό το οποίο η κυβέρνηση αποδέχεται 85.000 ξένους εργαζομένους ετησίως, πολλοί εξ αυτών στην τεχνοογία, στη βιομηχανία, στην ιατρική και στις επιστήμες.

Το νέο προεδρικό διάταγμα δρομολογεί μία νέα προσπάθεια του Τραμπ αναφορικά με το σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας «Πρώτα η Αμερική» καθώς συμπληρώνονται οι πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει νομοθετικό έργο, ενώ από την άλλη μεριά, τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ δρομολογούν αλλαγές στην εφαρμοζόμενη ομοσπονδιακή νομοθεσία, προκειμένου να υποστηριχτεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Το νέο προεδρικό διάταγμα καλεί «για την αυστηρή εφαρμογή» όλης της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μισθών, αλλά και των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Το διάταγμα θα καλεί επίσης τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και Εσωτερικής Ασφάλειας, ν’ αναλάβουν δράση προκειμένου να εξαλείψουν τις «παραβάσεις και τη διαφθορά» στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Kiichiro Sato.