Επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας

Αθήνα
Το Πεκίνο θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα μέσα Μαΐου. Στην ατζέντα των επαφών θα βρεθεί η μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που έχει λανσάρει η Κίνα για την κατασκευή υποδομών που θα τη συνδέουν εμπορικά με τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τις παρυφές της Ευρώπης, στο μοντέλο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού.

Για το κινεζικό σχέδιο συζήτησαν σήμερα, Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας, Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι, οι οποίοι διατύπωσαν την κοινή βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων και υπογράμμισαν τη σταθερότητα και την αξιοπιστία που διέπουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας» είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του κινέζου ομολόγου του, αλλά και τη συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινά επίσημα σήμερα, με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών.

Πρόκειται για μια σημαντική ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία, περίπου 15 μέρες πριν από την κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού – «Μία ζώνη ένας Δρόμος», “One Belt, One Road” – στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θα συνοδεύσει ο κ. Κοτζιάς.

Μετά από 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και 11 από τότε που διαμορφώθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «είναι η σταθερότητα μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο».

«Μία στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα, με το μικρό αλλά σημαντικό μέγεθος της, στην πολιτική του «Μία ζώνη ένας Δρόμος», που είναι μία πολιτική που εκφράζει αυτό που ονομάζει ο πρόεδρος της Κίνας ως το κινέζικο όνειρο».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού και τη σημασία που εκφράζεται μέσα από αυτό το σχέδιο για τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Η Κίνα σήμερα, όπως είπε, δεν είναι μόνο μία ανερχόμενη χώρα, αλλά είναι μία χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα, στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα». Και τόνισε ότι έχουν γίνει κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στην περιοχή μας.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τα διμερή μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας, αλλά και η σημασία της θάλασσας, με έμφαση στη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco, καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του, το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα στην περιοχή της και πως η χώρα μας δρα ως κράτος σταθερότητας.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση του έλληνα υπουργού για να εγκαινιάσουν μαζί και την 1η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών, εξέφρασε ο κ. Γουάνγκ Γι, τονίζοντας ότι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ομαλά και σταθερά.

«Η Ελλάδα», είπε, «αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση και είναι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην ΕΕ» και επισήμανε ότι «οι δυο πλευρές πάντοτε υποστηρίζουν η μια την άλλη σε σημαντικά θέματα και αυτή η υποστήριξη αποτελεί στέρεη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Επιβεβαιώθηκε, δε, σήμερα ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση».