Νέα δίκη για τους Τούρκους αξιωματικούς – Γιατί πάνε και πάλι στα δικαστήρια

Αθήνα.- Παρά την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σήμερα πρόκειται να συζητηθεί για τους τρεις εξ αυτών το δεύτερο αίτημα των Τουρκικών αρχών για παράδοση τους στη γείτονα χώρα.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, σε μία ανοικτή διαδικασία και με παρόντες τους τρεις αξιωματικούς και τους δικηγόρους τους, Χρίστο Μυλωνόπουλο και Όμηρο Ζέλιο. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών προσάγονται σήμερα το μεσημέρι οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban για να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η Γενική Εισαγγελία της Ισταμπούλ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, πότε θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες συζητήσεις για τους υπόλοιπους έξι (έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, η μία των τριών και η άλλη των δύο αξιωματικών).

Το δεύτερο, κατά σειρά αίτημα των Τουρκικών αρχών έφτασε στις 30 Ιανουαρίου 2017 στην χώρα μας, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την οριστική άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εκζητά τους οκτώ αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα εξής έξι αδικήματα του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα : της απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της εμπόδισης για να εκτελέσει την αποστολή της, της απόπειρας κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα), της απόπειρας κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, της λεηλασίας από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου) και της πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Οι οκτώ αξιωματικοί μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένουν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας και αναμένεται η έκδοση τους, με τους δικηγόρους που ασχολούνται μάλιστα με αυτά τα ζητήματα, να τονίζουν ότι έχει καθυστερήσει υπέρμετρα η ολοκλήρωση τους.