Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ για τις επιχειρήσεις ανακοινώνει ο Τραμπ

Ουάσινγκτον.- Λίγο προτού συμπληρωθούν οι 100 μέρες στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει βουτιά στους φόρους των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει μείωση του φόρου από 35% σε 15%.

Μπορεί ο νέος πρόεδρος να μην δίνει σημασία -κατά τα λεγόμενά του- στις «πρώτες 100 μέρες», ωστόσο, χρειάζεται να αλλάξει την ατζέντα, καθώς για την ώρα δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής. Το αντίθετο: η περίφημη κατάργηση του Obamacare απέτυχε, ενώ η δικαστική εξουσία μπλόκαρε τα διατάγματα για τις απαγορεύσεις εισόδου σε μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες.

Ακόμα και το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό πάει όλο και πιο πίσω, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει.

Το μόνο στο οποίο κατάφερε να προωθήσει την ατζέντα του ήταν η επιλογή του προσώπου που θα κάλυπτε την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να αποκατασταθεί μια συντηρητική πλειοψηφία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μείωσης που επιθυμεί να ανακοινώσει, αρκεί να σημειωθεί ότι ο Ομπάμα επιθυμούσε να κάνει κάτι ανάλογο, αλλά σε ποσοστό 28%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν μιλούσαν ποτέ για κάτι άνω του 25%.

Φυσικά, από τα ομοσπονδιακά ταμεία θα λείψουν χρήματα, τα οποία ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς θα καλυφθούν.

Kαι οι ομοσπονδιακοί λογαριασμοί δεν περνούν την καλύτερη φάση τους: το έλλειμμα του 2016 έφτασε το 3,2%, ενώ το δημόσιο χρέος είναι στο 105% του ΑΕΠ. Και στο Κογκρέσο οι πολιτικές ισορροπίες αποδεικνύονται εύθραυστες.

Newsroom ΔΟΛ