Η Εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Θέμπαρτον Αδελαΐδος Νοτίου Αυστραλίας

 του π. Μ. Ψαρομμάτη

Με μεγαλοπρέπεια και εμφανή την συγκίνηση, γιόρτασαν οι Έλληνες της Νοτίου Αυστραλίας τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Θέμπαρτον της Αδελαΐδας το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου.

Το εσπέρας του Σαββάτου εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Αγίου. Στίς Ιερές Ακολουθίες προεξῆρχε ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην Αδελαΐδα.

Η λαμπρή παρουσία τμήματος της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος* στην εορτή του Αγίου Γεωργίου ενθουσίασε και συγκίνησε τα πλήθη των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό την παραμονή στον Εσπερινό  και ανήμερα της πανηγύρεως.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος, τόσο αποβραδίς στον Εσπερινό, όσο και ανήμερα στην Θεία Λειτουργία. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του πληρώματος της Εκκλησίας προς τον Εντιμότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιά την έγκριση και αποστολή του τμήματος της Προεδρικής του Φρουράς, οι οποίοι με την παρουσία τους συνεκλόνισαν και αναπτέρωσαν το φρόνημα των ενταύθα αποδήμων Ελλήνων. Τέλος, μετέφερε τις πολύτιμες ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Στυλιανού, γιά την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Η υπέροχη απόδοση των βυζαντινών ύμνων από τους ιεροψάλτες και η λαμπρότητα του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού με την ανθοστολισμένη Ιερά Εικόνα βοήθησαν στην κατάνυξη των προσκυνητών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος του Αγίου πραγματοποιήθηκε μεγάλο πανηγύρι πρός τιμήν του Αγίου Γεωργίου στον αύλιο χώρο του Ημερησίου Ελληνορθοδόξου Κολλεγίου «Άγιος Γεώργιος» της ομωνύμου Ενορίας/Κοινότητος, με την συμμετοχή, μεταξύ των άλλων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία κ. Ανδρέου Γούρα, του Προέδρου της Πολιτειακής Βουλής Νοτίου Αυστραλίας κ. Michael Atkinson, του Πολιτειακού Υπουργού Αστυνομίας κ. Peter Malinauskas, του Σκιώδους Πολιτειακού Υπουργoύ Μεταφορών και Υποδομών κ. David Pisoni, του Ομοσπονδιακού Βουλευτή Στάθη Γεωργανά, του καλλιτέχνη Δημήτρη Κοντολάζου, μουσικών συγκροτημάτων, πολλών εθελοντών ενοριτών και πλήθους κόσμου.

* Για πρώτη φορά ήλθε στην Αδελαΐδα τμήμα της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος για  να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων Αυστραλών και Ελλήνων στη μάχη της Καλλίπολης κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και να παραστεί στους εορτασμούς τοῦ πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Θέμπαρτον.