Κρις Σπύρου: Θέλω να συναντήσω τον Έρντογαν για την Αγία Σοφία

Αθήνα.- Την πρόθεσή του να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τη νομική διαδικασία για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε Χριστιανικό λειτουργούντα Ναό και Βασιλική της Ορθοδοξίας, γνωστοποιεί μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας,  ο κ. Σπύρου, στην από 25 Απριλίου 2017, επιστολή του προς τον Πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν, τον συγχαίρει «για τη γενναία και με μεγάλη ευαισθησία απόφασή σας να μην πραγματοποιήσετε την δημόσια υπόσχεσή σας να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ιστανμπούλ, την Παρασκευή 14 Απριλίου 2017, προκειμένου να προσευχηθείτε».

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, στην ίδια επιστολή του, παραθέτει προς τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, δύο βαρυσήμαντα ιστορικά ντοκουμέντα:

1. Την «Διαβεβαίωση του Ομάρ» όπως υπεγράφη από τον Χαλίφη Ομάρ και από τον Χριστιανό Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Σωφρόνιο το 637μ.Χ.

2. Τις εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ με ένα αντίγραφο του πρωτότυπου εγγράφου που σφραγίστηκε από την παλάμη του χεριού του Μεγάλου Προφήτη.

Τα δύο αυτά ντοκουμέντα, προστάζουν τους Πιστούς του Ισλάμ να σέβονται τη θρησκεία και τις εκκλησίες των χριστιανών, να μην καταλαμβάνουν ούτε να καταστρέφουν τα μοναστήρια τους. «Να μην υποστούν βλάβη ούτε αυτοί, ούτε η γη στην οποία βρίσκονται, ούτε ο σταυρός τους ούτε η περιουσία τους. Δεν θα υποστούν βία προκειμένου να αλλάξουν θρησκεία.»

Επισυνάπτεται η επιστολή του Πρόεδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.