Φόβοι για πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Λέμβος, στην οποία ενδέχεται να επέβαιναν δεκάδες μετανάστες βρέθηκε άδεια στη Μεσόγειο. Διασώστες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τέσσερα πτώματα ανοικτά της Λιβύης και μια άδεια φουσκωτή λέμβο, ενώ οι παράνομοι διακινητές συνεχίζουν να στοιβάζουν σε τέτοιες λέμβους περισσότερους από εκατό μετανάστες, αυξάνοντας τους φόβους για νέα τραγωδία.

Το απόγευμα της Κυριακής, το πλήρωμα του πλοίου διάσωσης Prudence, το οποίο έχει ναυλωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βρήκε τέσσερα πτώματα σε απόσταση περίπου 42 ναυτικών μιλίων ανοικτά των λιβυκών ακτών, ανακοίνωσε η οργάνωση στο Twitter.

Το πρωί, το πλοίο Iuventa, ναυλωμένο από τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Jugend Rettet, είχε βρει σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης μια άδεια λέμβο, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά αυτών στις οποίες οι Λίβυοι διακινητές στοιβάζουν κατά μέσο όρο μεταξύ 120 και 140 ανθρώπους, άλλοτε λίγο λιγότερους, άλλοτε πολύ περισσότερους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, το πλοίο Iuventa έκανε έρευνες μέσα στην ομίχλη για μια λέμβο που κινδύνευε να βυθιστεί, την οποία είχε εντοπίσει η ιταλική ακτοφυλακή.

Η λέμβος που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στα ανοικτά της Ζουάρα, δεν έφερε τις ενδείξεις που οι διασώστες αφήνουν πάνω στα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες, αφού έχουν εξασφαλίσει την προστασία των επιβατών τους.

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι το σκάφος που ψάχναμε, αλλά όπως το σκάφος δεν έφερε ενδείξεις, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπήρξε δυστύχημα» δήλωσε στο AFP  εκπρόσωπος του Jugend Rettet.

Οι διασώστες ήταν αδύνατο να γνωρίζουν αμέσως αν οι πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί από τους ΓΧΣ είχαν επιβιβαστεί σε αυτή τη λέμβο.

Από την αρχή του έτους, οι ιταλικές αρχές έχουν δει να φθάνουν περίπου 37.000 άνθρωποι στις ακτές της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο διάπλους έχει στοιχίσει τη ζωή σε χίλιους και πλέον ανθρώπους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ