Επίθεση χάκερ στην καμπάνια Μακρόν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία

Παρίσι.- Στόχος «μαζικής και συντονισμένης» κυβερνο-επίθεσης υποστηρίζει πως έγινε η προεκλογική εκστρατεία του κεντρώου υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η χώρα απέχει λιγότερο από 48 ώρες πριν τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, λογιστικά έγγραφα, συμβάσεις και άλλα κείμενα που σε όγκο ανέρχονται συνολικά σε περίπου 9 γιγαμπάιτ. Αναρτήθηκαν στο Pastebin, ιστότοπο που χρησιμοποιείται για κοινοποίηση αρχείων.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα Μακρόν υποστηρίζει ότι οι χάκερ έχουν εσκεμμένα αναρτήσει κάποια αυθεντικά έγγραφα της καμπάνιας μαζί με πολλά κάλπικα, «προκειμένου να σπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση». Τονίζει δε πως τα αυθεντικά έγγραφα δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς αφορούν τυπικές λειτουργίες μίας πολιτικής εκστρατείας.

Η παράταξη καταγγέλλει πως επιδίωξη των χάκερ ήταν να βλάψουν την καμπάνια Μακρόν ενόψει των εκλογών της Κυριακής και ζητά από τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν την υπόθεση να λάβουν υπόψη πως πρόκειται για απόπειρα «αποσταθεροποίησης» της εκλογικής διαδικασίας.

Έως τώρα δεν είναι γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνο-επίθεση. Η ανάρτηση στο Pastebin έγινε από χρήστη που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο EMLEAKS. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, οι υποκλοπές έγιναν από προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email διάφορων στελεχών της παράταξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ως τώρα αρνείται να προβεί σε κάποιο σχόλιο για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα η προεκλογική περίοδος έχει επισήμως λήξει και δεν επιτρέπεται καμία τοποθέτηση που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η παράταξη Μακρόν είχε στο παρελθόν καταγγείλει πως έχει στοχοποιηθεί από ρώσους χάκερ. Στη σημερινή ανακοίνωσή της παραλληλίζει την κυβερνο-επίθεση με τις διαρροές εσωτερικών εγγράφων της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον που έλαβαν χώρα πριν από τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, το περασμένο φθινόπωρο.

Αντιδρώντας στη διαρροή, ο Φλοριάν Φιλιπό, στενός σύμβουλος της αντιπάλου του κ. Μακρόν, Μαρίν Λε Πεν, άφησε αιχμές για τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει την καμπάνια του κεντρώου διεκδικητή της προεδρίας.

«Θα μάθουμε άραγε πράγματα που η ερευνητική δημοσιογραφία εσκεμμένα σκότωσε;» διερωτάται ο κ. Φιλιπό με ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας πως η κάλυψη του κ. Μακρόν από τον Τύπο συνιστά «τρομακτικό δημοκρατικό ναυάγιο».

Έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιευτήκαν την Παρασκευή, πριν λήξει η προεκλογική περίοδος, θέλουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν με διαφορά 23 έως 26 μονάδων.