Οι εύζωνες, οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας και ο ρόλος της ΑΧΕΠΑ

Σίδνεϊ.- Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέλη της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχαν στις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την Ημέρα των ANZACs. Το αποκορύφωμα ήταν η παρουσία τους στη μεγάλη παρέλαση στο Σίδνεϊ, την Τρίτη, 25 Απριλίου. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη γενναιοδωρία της Ελληνικής Λέσχης Σίδνεϊ και του Τμήματος “Ηρακλής” της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως δήλωσε αντιπρόσωπος των Ευζώνων με το πέρας της παρέλασης, “Θα περνούσα κάθε ημέρα από την εκπαίδευση των Ευζώνων για να ξαναζήσω αυτό που έζησα σήμερα” αναφερόμενος στη θερμή υποδοχή του κοινού.

Ο ελληνισμός του Σίδνεϊ έζησε ιστορικές στιγμές. Αποτελεί, επίσης, μια πέρα για πέρα αξιόλογη κίνηση της Ελληνικής Λέσχης και του Τμήματος «Ηρακλής» της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν.Ο. (με έδρα το Belmore), προβάλλοντας τον ελληνισμό και την ΑΧΕΠΑ σε ολόκληρη την αυστραλιανή κοινωνία.

Εκτός από τα τρία ορθόδοξα κολλέγια του Σίδνεϊ, οι εύζωνες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα των ANZACs στο Κολλέγιο Αγίου Ιγνατίου Riverview, ένα από τα πλέον ιστορικά του Σίδνεϊ (με έτος ίδρυσης το 1881).

Οι ANZACs πέρασαν στην ιστορία με την απόβασή τους στην Θρακική χερσόνησο –γνωστή σήμερα ως Καλλίπολη– στις 25 Απριλίου 1915. Στόχος τους η απελευθέρωση της ελληνικής περιοχής του Ελλησπόντου (Δαρδανελίων) και της Κωνσταντινούπολης.

Από τότε, ο θρύλος των ANZACs έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της αυστραλιανής εθνικής ταυτότητας. Η ανέγερση μνημείων για τους πεσόντες, οι εκδηλώσεις, τα ανάλογα σχολικά προγράμματα και ο στρατιωτικός τουρισμός έχουν πλέον λάβει μεγάλες διαστάσεις στους Αντίποδες.

Η παράδοση της ανέγερσης μνημείων για τους πεσόντες πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Αθήνα, με τη περίφημη Τύμβο του Μαραθώνα. Η παράδοση να φοράμε λίγο δενδρολίβανο σε ένδειξη μνήμης, είναι και αυτή ελληνικής προέλευσης. Σύμφωνα με την RSL, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το δενδρολίβανο ισχυροποιεί τις μνήμες μας.

Επομένως, πέρα από τις συμμαχίες εν καιρώ πολέμου, οι σχέσεις του Ελληνισμού με τους ANZACs είναι βαθύτατες. Αυτά οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στην αυστραλιανή κοινωνία συνεχώς.

Δρ Παναγιώτης Διαμάντης
Πολιτειακός Γραμματέας – Order of AHEPA NSW INC

Φωτογραφία:Mέλη της Προεδρικής Φρουράς τιμούν τη μνήμη των εκατοντάδων πρώην μαθητών και εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αγίου Ιγνατίου Riverview, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Ελληνισμό στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Φώτο: Γιάννης Δραμυτινός («Ο Κόσμος»)