Σαρώνει ο Μακρόν σε …ΗΠΑ, Καναδά και υπερπόντια εδάφη

Par;isi.- Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ήταν στο 65,30%. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με την ίδια ώρα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Το 2012 ήταν 71,96% και το 2007 75,11%

Περίπου 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή 7η Μαΐου, για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων: τον κεντρώο, φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, στον οποίο αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι των “παραδοσιακών” κομμάτων.

Στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, ιδρυτής του κινήματος En Marche!, έλαβε ποσοστό 24,1%. Η Μαρίν Λε Πεν 48 ετών, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που ίδρυσε ο πατέρας της, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,30%. Πρόκειτα, ίσως, για τις πιο κρίσιμες εκλογές για την Γαλλία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, η οποία τα τελευταία χρόνια “βλέπει” την Ακροδεξία συνεχώς να “ανεβαίνει”.

Σχεδόν 70% συγκεντρώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε ΗΠΑ, Καναδά και υπερπόντια εδάφη σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιεύει η Le Soir! Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Βοστώνη τα ποσοστά του κεντρώου υποψήφιου ξεπερνούν το 90%, ενώ σε Γουαδελούπη, Μαρτινίκα ξεπερνούν το 70%!