Χαμηλότερα ο πήχης: Στο 1,8% του ΑΕΠ, από 2,7%, η ανάπτυξη το 2017

Αθήνα.- Τη ζημιά στην οικονομία που προκάλεσε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης παραδέχεται εμμέσως η κυβέρνηση, αναθεωρώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,7% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή.

Πληροφορίες του Μεσοπρόθεσμου αποκάλυψε εμμέσως η Έκθεση αξιολόγησης του κειμένου που συνέταξε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία η απόδοση των μέτρων που θα ψηφιστούν την επομένη εβδομάδα επεκτείνεται έως το 2021. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ κατ’ ελάχιστον, έως το 2021.

Σημειώνεται ότι αν δεν επιτευχθούν οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως δεν θα είναι επιτεύξιμοι με αποτέλεσμα τη λήψη νέων μέτρων.

Σημειώνεται ότι  το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων και αντίμετρων, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και θεσμών αναμένεται να κατατεθεί τομεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή.

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε στο μεταξύ η συνάντηση του Washington Group που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο του G7 των υπουργών Οικονομικών, αλλά τουλάχιστον έληξε με μία καλύτερη κατανόηση στο τι αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για κάθε εμπλεκόμενη μεριά.