Τροπολογία ΝΔ για άμεση διανομή του πλεονάσματος

Αθήνα.- Να υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2016 από φέτος σε τέσσερις δράσεις, καλούν την κυβέρνηση 13 «γαλάζιοι» βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Χρήστο Σταϊκούρα, που κατέθεσαν σχετική τροπολογία στη Βουλή. Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, και την απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελούν και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προτείνουν την άμεση εφαρμογή θετικών μέτρων μέσω της διανομής του πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 864 εκατομμύρια ευρώ .

Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατέθεσαν προτείνουν:

1. αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικία να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
2. κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί
3. επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές στο 13% από 24%
4. μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 20%.

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι: «η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5% και το μνημόνιο λέει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορείς να διανείμεις το 40%. Άρα είμαστε συνεπείς με το Μνημόνιο».

Πάντως, αν και η ΝΔ δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει σχετικά με την ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα αντίμετρα και το οποίο είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πει «ΝΑΙ» σε κανένα αντίμετρο.

Παράλληλα, η ΝΔ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει και το άρθρο 71 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο εξισώνονται φορολογικά οι βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες μέσω της κατάργησης του αφορολογήτου για το 25% της βουλευτικής τους αποζημίωσης.

H αντίδραση του Μαξίμου

Για “αυτογελοιοποίηση” και “τζάμπα μαγκιά” κατηγορεί την αντιπολίτευση η κυβέρνηση αντιδρώντας στην πρότασή της.

“Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης” αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, και προσθέτει:

“Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα. Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;”

Η απάντηση της ΝΔ

«Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε ψευτοαντίμετρα. Στηρίζουμε αποκλειστικά και μόνο τη διάταξη που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Έλληνες πολίτες» απάντησε η Πειραιώς στο Μαξίμου.

«To τέταρτο Μνημόνιο έχει αποκλειστικά τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου και των βουλευτών τους, που το ψηφίζουν.

Η Νέα Δημοκρατία – όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι απολύτως αντίθετη. Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε ψευτοαντίμετρα.

Στηρίζουμε αποκλειστικά και μόνο τη διάταξη που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Έλληνες πολίτες.

Καταθέσαμε τροπολογία για την επιστροφή του 0,5% του υπερπλεονάσματος στην κοινωνία, με αντίμετρα που αφορούν όλους τους πολίτες και μπορούν να δοθούν άμεσα.

Η τροπολογία περιλαμβάνει:

– Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, κατά 20%

– Τη μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%

– Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

– Και τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να την υπερψηφίσει».