Τραμπ συναντά Ερντογάν: Δημόσια χαμόγελα και ιδιωτικές διαφωνίες

Ουάσινγκτον.- Mόνο καλά λόγια και φιλοφρονήσεις αντάλλαξαν μπροστά στις κάμερες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, αποφεύγοντας να αναφερθούν στα δύσκολα που χωρίζουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Ο Τραμπ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς να αναφερθεί στις διώξεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμα τον ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη μάχη της Άγκυρας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ.

Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

«Είχαμε μια καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη» διαβεβαίωσε ο Τραμπ.

Για ιστορική συνάντηση έκανε λόγο ο Ερντογάν, αποφεύγοντας πάντως και εκείνος να θίξει δημόσια δύο ζητήματα: το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία (η Τουρκία τους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ), αλλά και τη (μη) έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν είπε ότι «καμία τρομοκρατική οργάνωση που έχει βάψει με αίμα τα χέρια της δεν έχει θέση στην περιοχή», κάνοντας άμεση αναφορά στους Κούρδους της Συρίας.

Εξίσου άμεση ήταν η αναφορά του Ερντογάν και στην «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν και στο ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής του.

Newsroom ΔΟΛ