Διεθνές Συνέδριο: «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» παρουσία του Ν. Αναστασιάδη

* Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

* Φωτογραφία: Άλκης Αναστασιάδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησε το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος», υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ποντιακή νεολαία στην Κύπρο

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Επίσκοπος Αρσινόης, εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β`. Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε αδελφικό χαιρετισμό στον ποντιακό λαό και δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα της αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας. Όπως είπε, «Βρίσκομαι εδώ για να επανατονίσω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας».

Ο Πρόεδρος Άλκης Αναστασιάδης με μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, με την ιδιότητά μου του συνδιοργανωτή ως ενός Διεθνούς Συνεδρίου με εξαιρετική θεματολογία και σημασία. Είναι χαρά και τιμή να υποδέχομαι σήμερα εδώ, διακεκριμένους επιστήμονες, επίσημους προσκεκλημένους, αρχές της Κύπρου μας, νέους και νέες απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα με μια διπλή ιδιότητα, αυτή του νέου Πόντιου, αλλά και του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιότητες που δεν το κρύβω, μου δημιουργούν συναισθήματα περηφάνιας, αλλά και ευθύνης και καθήκοντος».

Ο Άλκης Αναστασιάδης τόνισε πως «η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους από το 1916 έως το 1919, η εισβολή και κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα που έχουν αφήσει βαθιές χαρακιές στις καρδιές του λαού μας. Γεγονότα αποτρόπαια, βίαια, που προσβάλλουν την έννοια της ανθρωπότητας θέτοντας σε αμφισβήτηση κοινά αποδεκτές αρχές και πανανθρώπινες αξίες. Γεγονότα που έδεσαν Πόντο και Κύπρο σε μια κοινή μοίρα».

«Μοίρα που θα μπορούσε και αύριο να επαναληφθεί αν επαναπαυθούμε, εάν δεν γνωρίσουμε, εάν δεν παλέψουμε για τα δίκαιά μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθ. Κ. Γουλιάμος

Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Νίκου Μιχαηλίδη, κοινωνικού Ανθρωπολόγου από το Princeton University με θέμα: «Κυπριακός και Ποντιακός Ελληνισμός: Συναθλητές στον αγώνα για δημοκρατία και ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Κώστα Γουλιάμου, καθηγητή, Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Το Κυπριακό ως Διεθνές, Γεωπολιτικό ζήτημα», του Ευριπίδη Στυλιανίδη, επ. καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργού με θέμα: «Τραπεζούντος Χρύσανθος: ένας Θρακιώτης πνευματικός ηγέτης των Ποντίων» και του Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, θεολόγου, Υπεύθυνου Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα με θέμα: «Από την ατιμωρησία των νεοτουρκικών και κεμαλικών εγκλημάτων στην συνέχεια των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Ποντιακοί χοροί

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προέβαλε την κοινή ιστορία του Πόντου και της Κύπρου, ευαισθητοποιώντας το κοινό με την παρουσίαση των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας. Παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Δράση “We remember”, αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, όπου νέοι και νέες έδωσαν για άλλη μια φορά το ισχυρό μήνυμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».