Το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες -Διακοπή για επαφές- 4μερής ΤΩΡΑ

Για ακόμα ένα Eurogroup η Ελλάδα αγωνιά και είναι στο επίκεντρο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου (enikos.gr)  στο τραπέζι είναι νέο προσχέδιο απόφασης.Νωρίτερα, το Eurogroup είχε διακόψει τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

  Προσωρινή διακοπή στη συνεδρίαση

Το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

“Κάντε το χρέος σας για την Ελλάδα”

Να εκπληρώσει η ευρωζώνη τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της ενόψει του Eurogroup, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μην «εμποδίζει άλλο μια εποικοδομητική λύση».

«Μια Ελλάδα που έχει καταστραφεί από δογματικές περικοπές, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος του χρέους της, δεν μπορεί να ανακάμψει» υπογραμμίζει ο Ούντο Μπούλμαν, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «δεν πρέπει πλέον να εμποδίζει μια εποικοδομητική λύση για τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «μετά τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει τώρα να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης και να εφαρμόσουν την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». «Αυτή η υπόσχεση δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της εμμονής στη λιτότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών», καταλήγει ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

 Σταθάκης: Έως τις 15 Ιουνίου η λύση για το χρέος

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για το χρέος, εξέφρασε με συνέντευξη του στον ρ/σ Real Fm, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας: «Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για την επίσημη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: ουσιαστικές αποφάσεις μετά το 2018

Περιμένουμε συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, αλλά όχι τη συνολική συμφωνία που θα κλείνει το θέμα του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή το 2018, όπως είχε διαμηνύσει λίγα λεπτά νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να λάβουν οι Ευρωπαίοι το 2018, που είναι ακριβώς η προϋπόθεση που έχει θέσει το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.