Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου με το βλέμμα στη νέα ημερομηνία: 15 Ιουνίου

Αθήνα.- Χαμηλούς τόνους κρατά το Μαξίμου μετά τη διάψευση των προσδοκιών για συνολική λύση στο Eurogroup της 22άς Μαΐου.

Επισήμως δηλώνεται πως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η προοπτική μιας συμφωνίας έως την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου είχε εξαρχής συνυπολογιστεί.

Αντιστρόφως, οποιαδήποτε ανατροπή στον σχεδιασμό θα επέλθει στην περίπτωση που το θέμα δεν θα έχει κλείσει έως το επόμενο Eurogroup ή εάν τοποθετηθεί χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απειλώντας ευθέως ή ακόμη και ακυρώνοντας την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να παγώσει όλα τα κυβερνητικά σχέδια για επενδύσεις και γενικότερα το πλάνο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ανατρέπει το αφήγημα Τσίπρα για τον οδικό χάρτη της εξόδου από την επιτροπεία.

«Ζωντανό» παραμένει για την κυβέρνηση και το αντεπιχείρημα πως εάν δεν υπάρξει πρόβλεψη για διευθέτηση του χρέους, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για την περίοδο 2019-2020.

Η εξαγγελία αυτή αποσκοπεί κυρίως στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δημιουργεί ένα πρακτικό πρόβλημα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα εάν θα καταργήσει διά νόμου τα μέτρα αυτά  όπως αρχίζει ήδη να ψιθυρίζεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου ο πρωθυπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Newsroom ΔΟΛ

φωτογραφία ΑΠΕ