Χωρίς συμφωνία για το χρέος έληξε το Γιουρογκρούπ

Βρυξέλλες. Μετά τα μεσάνυχτα έληξε το Γιούρογκρουπ και αναμένονται οι δηλώσεις.

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, αφού δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν οι τέσσερις (Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Λεμέρ, Τόμσεν), σε επαρκές προσχέδιο και η συμφωνία παραπέμπεται για τον Ιούνιο.

Μετά από σχεδόν 4 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες επαφές για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο συμφωνία. Η 4μερής γίνονταν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 ως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πακέτο πολιτικής και δήλωσε πεπεισμένος ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» και «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είχαμε τις πρώτες συζητήσεις σε βάθος» και μελετήθηκαν τα σχετικά σενάρια, «αλλά επί του παρόντος δεν μπορέσαμε, για πολύ λίγο, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις τρεις επόμενες εβδομάδες «και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup».

Το Eurogroup θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά, όπως τονίστηκε, η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2018.

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε στο ΔΝΤ μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε αν χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συζήτηση λεπτομερή» είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016 και ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΝΤ είναι «εντυπωσιασμένο» από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε και αυτός ότι έχει γίνει «τεράστια πρόδοος» στο επίπεδο των προαπαιτούμενων και ότι 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν εκπληρωμένα. «Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους» τόνισε ο επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ.Μοσκοβισί δήλωσε ότι «όλοι μας δείξαμε εξαιρετική αποφασιστικότητα, δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα. Προχωρήσαμε όμως σημαντικά και θέλουμε να συνομολογήσουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup».

Σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της. Νομίζω ότι έχουμε γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας» πρόσθεσε ο επίτροπος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε και αυτός ότι έγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα. Υπάρχει -πρόσθεσε- χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.