Εξανεμίζονται οι ελπίδες περί «καθαρής» απόφασης για το χρέος

Αθήνα.- Σε αλλαγή πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδίου αναγκάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς βλέπει να εξανεμίζονται οι ελπίδες της για μια «καθαρή» απόφαση για το χρέος. Οι προσδοκίες οι οποίες είχαν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό επιτελείο αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες και πλέον η Αθήνα αναγκάζεται να κατεβάσει τον πήχυ, με τον κίνδυνο όμως να περάσει και πάλι από κάτω.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις εδώ και μήνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να διευθετηθεί το Ελληνικό χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από την Ελληνική πλευρά. Πλέον το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να αποσπάσει έστω και το «μίνιμουμ» για το χρέος.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων αποδεικνύουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αποφασισμένος να μην κάνει καμία υποχώρηση, πριν τουλάχιστον γίνουν οι εκλογές στην χώρα του. Ως εκ τούτου θα παραμείνει πιστός στο δόγμα παραμονής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πιο πιθανή λύση μοιάζει να είναι το σενάριο το οποίο εξόργισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας και μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αρνηθεί να το συζητήσει.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών οδηγεί τα πράγματα έτσι ώστε στο επόμενο Eurogroup να συζητήσει μόνο τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς να οριστικοποιήσει τη λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ως αντάλλαγμα προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ, δεν θα ζητήσει την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου, τουλάχιστον έως ότου αποφασίσει να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και χθες ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον επόμενο χρόνο και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Μάλιστα ο Ντένις Κόλμπεργκ αναφερόμενος στο θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, επεσήμανε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί και τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων βάζουν πλέον ανοιχτά θέμα ματαίωσης της κυβερνητικής στρατηγικής περί «καθαρού δρόμου» για το χρέος, ρίχνοντας βαριά σκιά και στα σχέδια για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές.

Ήδη οι διεργασίες που γίνονται αφορούν τη διαχείριση των νέων δεδομένων που έβαλε η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βάσισε τις προσδοκίες της σε εκτιμήσεις υπεραισιόδοξων παράγοντων της «απέναντι» πλευράς.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο θα παρακολουθεί τις διεργασίες μεταξύ των Θεσμών οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.

 

πηγή:huffingtonpost.gr