Ομογένεια και ελληνικός Τύπος

ΡΗΡ ΘΕΜΑ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην «Καθημερινή της Κυριακής», 21 Μαϊου 2017, δημοσιεύθηκε συνέντευξη του εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης με τίτλο: Αντώνης Διαματάρης: «Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ μπορεί πολλά, αν στηριχθεί».

Στη συνέντευξη αυτή, ο διευθυντής του ΕΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

“Στο παρελθόν, είχαμε και μια επίσημη συμφωνία με την αείμνηστη Ελένη Βλάχου να χρησιμοποιούμε την ειδησεογραφία της «Καθημερινής»”. 

Πράγματι, ανατρέχοντας στο ιστορικό αρχείο της εφημερίδας, στους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης και, ειδικότερα, στις 19 Οκτώβριου του 1975, συναντάει κανείς τον τότε εκδότη- διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκος»  Μπάμπη Μαρκέτο, σε μία φωτογραφία με την Ελένη Βλάχου. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα Γραφεία της “Καθημερινής”, στην Αθήνα, στην οδό Σωκράτους, τα οποία επαναλειτούργησαν αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Βλάχου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χουντικό καθεστώς είχε διακόψει την έκδοση της «Καθημερινής» και η ίδια είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί, στην Βρετανική πρωτεύουσα, την βρήκε η 24η Ιουλίου 1974, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά, ταυτόχρονα, και χαρμόσυνη ημέρα καθώς επέφερε την  πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα  από τις 21 Απριλίου 1967.

1975. «Η κα Ελένη Βλάχου και ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκος κ. Μπάμπης Μαρκέτος, κατά την υπογραφή των συμβολαίων»

Μετά τη Μεταπολίτευση, και λίγους μήνες μετά την επιστροφή της Ελένης Βλάχου στην Αθήνα και την επανέκδοση της “Καθημερινής”, στις 19 Οκτωβρίου 1975, υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ «Καθημερινής»  και του  «Εθνικού Κήρυκος». Την ημέρα εκείνη η έγκυρη εφημερίδα των Αθηνών δημοσίευσε την ανωτέρω φωτογραφία με τίτλο «Μια συναδελφική συναδέλφωση» και στη λεζάντα «Η κα Ελένη Βλάχου και ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκος κ. Μπάμπης Μαρκέτος, κατά την υπογραφή των συμβολαίων». Η συνεργασία αυτή, που αφορούσε την δημοσίευση άρθρων του Μπάμπη Μαρκέτου στην “Καθημερινή” και της Ελένης Βλάχου στον “Εθνικό Κήρυκα”,  συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάρτιο του 1977» όπου πραγματοποιήθηκε η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του “Εθνικού Κήρυκα”..

Τους δύο εκδότες, τον Μπάμπη Μαρκέτο και την Ελένη Βλάχου,  ένωνε παλιά φιλία η οποία ενισχύθηκε και περεταίρω και έλαβε τη μορφή στενής συνεργασίας κατά τη διάρκεια του κοινού αντιδικτατορικού αγώνα που είχαν αναλάβει, ο καθένας από το πόστο του, με κοινό συνδετικό κρίκο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χαρακτηριστικά των θερμών αισθημάτων και της εκτίμησης με την οποία περιέβαλε τον εκλεκτό ομογενή εκδότη Μπ. Μαρκέτο η «πρώτη Κυρία» της ελληνικής δημοσιογραφίας, Ελένη Βλάχου, είναι όσα έγραψε η εφημερίδα της, όταν αποστρατεύθηκε ο Μαρκέτος το 1977, μεταφέροντας την ευθύνη συνέχισης της έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας του, στον κ. Ευγένιο Ρωσσίδη.

Στην Αθήνα, ο ελληνικός Τύπος ασχολήθηκε με την «αλλαγή Φρουράς», όπως αποκάλεσαν τότε την αλλαγή ιδιοκτησίας στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Ειδικότερα, όμως, η «Καθημερινή», αναφερόμενη στο γεγονός έγραφε: «Διαδοχή και Παράδοση: Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η αξιόλογη αυτή εφημερίδα, ο Εθνικός Κήρυξ, που αποτελεί τον καθημερινό και ζωντανό κρίκο μεταξύ του Ελληνισμού της Αμερικής και της μητέρας πατρίδος, περιήλθε υπό την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση του Μπάμπη Μαρκέτου.

Ο έντονος και ασυμβίβαστος πατριωτισμός, το πολιτικό αισθητήριο, αλλά και η επιχειρηματική ιδιοφυϊα του κ. Μπάμπη Μαρκέτου, ανέβασαν και το κύρος της εφημερίδος και την κυκλοφορίαν της. Έγινε το όργανο που εξέφραζε και τα προβλήματα και τους πόθους του Ελληνισμού της Αμερικής.

Ο ΕΚ, της Ν. Υόρκης έγινε εφημερίδα επιρροής ακόμα και στα  εσωτερικά Αμερικανικά πολιτικά πράγματα. Το απέδειξαν και οι τελευταίες Αμερικανικές  εκλογές. Και το επιβεβαίωσαν τα θερμά τηλεγραφήματα του κ. Καραμανλή και του Προέδρου Κάρτερ προς τον κ. Μαρκέτο, για τη συμπλήρωση τριάντα ετών επιτυχούς διευθύνσεως της εφημερίδος…» (Καθημερινή, 19 Μαρτίου 1977).

Σ΄ αυτήν, προφανώς, την ιστορική συνεργασία των δύο εφημερίδων αναφέρεται στην προαναφερθείσα  συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο νυν εκδότης-διευθυντής του “Εθνικού Κήρυκα” κ. Αντώνης Διαματάρης.