Κύρτσος: Ο Σόιμπλε μου είπε «συμφωνία τον Ιούνιο αλλά χρέος το 2018»

Αθήνα.- Συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση εντός του Ιουνίου και μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος για το 2018 διαβλέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο ο κ. Σόιμπλε του ανέφερε ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα αρχίσει να συνδράμει χρηματοδοτικά στο τέλος του 2018, δηλαδή αφού γίνει η ρύθμιση του χρέους.

Αυτή είναι ουσιαστικά η φόρμουλα που πρότεινε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, αν και το ΔΝΤ διαμήνυσε από την πλευρά του ότι δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Κύρτσος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί επικοινωνιακή τακτική στο θέμα του χρέους, με συνέπεια να «αυτοπαγιδευτεί» στην ευρω-ομάδα. «Θέλησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την ψήφιση του νέου πακέτου σκληρών μέτρων, επιταχύνοντας τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος», προσέθεσε.
Δύσκολο να πάρουμε πίσω τα μέτρα

Όσον αφορά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, άνω τω 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Κύρτσος εκτίμησε πως θα είναι δύσκολο για μία μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τα επαναδιαπραγματευτεί.

Σημείωσε πως «το κράτος έχει συνέχεια, υπάρχει η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και οι πιστωτές έχουν δείξει ότι δεν χαρίζονται», ενώ προσέθεσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να μην πειστούν οι δανειστές να μην ισχύσουν τα μέτρα για το 2019 και το 2020.

«Θα πρέπει να είμαστε επιτυχημένοι, σπρώχνοντας την πραγματική οικονομία αλλά και σχολαστικοί παρουσιάζοντας στους δανειστές συγκεκριμένα αντίμετρα», προσέθεσε.