Κατερίνα Παναγοπούλου: «Θα έκανα τα ίδια λάθη και τα ίδια τολμηρά βήματα μπροστά»

Αθήνα.- Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, η Πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνα Παναγοπούλου κάνει μια εξομολόγηση ζωής.

Θα γύριζα το ρολόι του χρόνου πίσω, για να κάνω τα ίδια λάθη και τα ίδια τολμηρά βήματα μπροστά…»

Η αφορμή ήταν η πρόσφατη εκδήλωση του αθλητικού σωματείου Καλλιπάτειρα το οποίο προεδρεύει που έγινε για να συγκεντρώσει χρήματα για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης με παρουσίαση δημιουργιών του οίκου Oscar De La Renta.

Ξεκινώντας απ’ αυτό το γεγονός, η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι ξετυλίγει τους σταθμιύς, τα πιστεύω, τους στόχους και εν τέλει το απόσταγμα της ζωής της. Μιας ζωής που τη βρήκε να μοιράζεται καλές στιγμές αλλά και στιγμές μεγάλης αγωνίας με το σύζυγό της Περικλή Παναγόπουλο. Ποιο είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα που έχει πάρει απ’ αυτόν; «Οτι η ζωή κι επιτυχία δεν χαρίζονται, κατακτώνται. Κι ότι η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στην οικουμένη….»

-Κυρία Παναγοπούλου ποιος ήταν ο στόχος της εκδήλωσης με τσάι και επίδειξη μόδας Oscar De La Renta που πραγματοποίησε πρόσφατα το σωματείο Καλλιπάτειρα στο Intercontinental; Ποιοι συμμετείχαν και που θα διατεθούν τα έσοδα της εκδήλωσης;

«Ο στόχος δεν ήταν άλλος από την συγκέντρωση εσόδων για τη στήριξη του αθλητισμού τη χώρα μας και για το κοινωνικό και εθελοντικό έργο της Καλλιπάτειρας. Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα διατεθούν, για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο 2017. Το παρών έδωσαν οι φίλες και οι φίλοι του σωματείου μας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό».

-Είναι πιστεύετε σημείο αναφοράς του Σωματείου Καλλιπάτειρα, η διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής για κοινωφελή σκοπό;

«Σημείο αναφοράς για την Καλλιπάτειρα είναι η κινητοποίηση της εθελοντικής συμμετοχής και η ενεργοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Με το δεδομένο αυτό, ο Οίκος Oscar De La Renta συμμετέχει, ως πολύτιμος εταίρος κοινωνικής ευθύνης στο έργο μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, άλλη μία φορά ακόμα, για την προσφορά τους».

-Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που μπορεί να σχολίαζε, ότι ένα ρούχο με την υπογραφή Oscar De La Renta, δεν ανταποκρίνεται στο μέσο βαλάντιο του Έλληνα και μάλιστα, τον καιρό της κρίσης;

«Η εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, σε συνεργασία με τον Οίκο Oscar De La Renta, δεν έχουν στόχο την άντληση πόρων από το βαλάντιο του μέσου Έλληνα, αλλά, την άντληση πολύτιμων πόρων για την χρηματοδότηση κοινωνικού έργου που υπηρετεί τις ανάγκες της μέσης ελληνικής οικογένειας και των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

-Εσάς Κυρία Παναγοπούλου σε τι σας έχει αλλάξει η πολυετής κρίση που βιώνει η χώρα;

«Η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητα μου, να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού της πατρίδα μας. Επιπλέον, η κρίση έχει δείξει, με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι η αναγέννηση της Ελλάδας περνάει μέσα από μία «επανάσταση αξιών», που αναγκαστικά ξεκινάει από την εκπαίδευση και την προετοιμασία της νέας γενιάς των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου μας».

-Κυρία Παναγοπούλου τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί να διοχετεύετε τόση ενέργεια, ως Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, αλλά και ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Καλλιπάτειρα και μάλιστα αφιλοκερδώς;

«Η προσωπική ενέργεια και η κατάθεση ψυχής έχει, πάντα, ως σταθερό σημείο αναφοράς ένα όραμα. Το δικό μου όραμα είναι, να δω την πατρίδα μου να στέκεται στο ύψος της ιστορίας της, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος και με αυτό τον τρόπο, να ανανεώσει το διαρκές της κληροδότημα στον κόσμο. Σε αυτό το όραμα έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις, ξεκινώντας από την Παιδεία. Από την Ολυμπιακή Παιδεία. Ξεκινώντας, από την μετάδοση στην νέα γενιά των Ελλήνων, των αξιών που χτίζουν ατομική και συλλογική αυτοπεποίθηση».

-Η δύναμη του Ολυμπισμού δεν εξαντλείται κάθε τέσσερα χρόνια με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχετε πει. Θα θέλατε να γίνεται περισσότερο αναλυτική ;

«Ο Ολυμπισμός, δεν είναι μόνο η διοργάνωση της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας. Ο Ολυμπισμός είναι, πάνω από όλα, τρόπος ζωής και ένα εκπαιδευτικό κίνημα, το οποίο στοχεύει στην εξέλιξη των κοινωνιών μας. Ο Ολυμπισμός είναι το σύστημα Αξιών που χτίζει συνειδήσεις και κοινωνίες που σέβονται το ανθρώπινο μέτρο. Πιστεύω, ότι περισσότερο από ποτέ, σήμερα, ο κόσμος και η Πατρίδα μας έχουν ανάγκη τις αξίες που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη με το διαφορετικό, τον σεβασμό στους κανόνες, την προσήλωση στο στόχο, τη δημιουργία συλλογικού πνεύματος και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

-Στις λίγες συνεντεύξεις που έχετε δώσει έχετε αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο φιλανθρωπία. Τον θεωρείτε ατυχή;

«Η φιλανθρωπία, ως κοινωνικό ρεύμα, ανήκει σε άλλες εποχές. Ήταν και είναι αποσπασματική και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής μας. Ζούμε σε μία εποχή, που ο άμετρος οικονομικός ανταγωνισμός διευρύνει γεωμετρικά τις κοινωνικές ανισότητες, αφήνοντας βαθιές πληγές στον ιστό των κοινωνιών. Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, όχι μόνο, για την συνοχή των κοινωνιών μας, αλλά και για την λειτουργία της Δημοκρατίας, απαιτείται η δημιουργία βιώσιμου κοινωνικού κεφαλαίου, όχι μόνο, από τις δομές της οργανωμένης πολιτείας, αλλά και από τον εθελοντικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Σύγχρονη και στοχευμένη κοινωνική πολιτική χρειαζόμαστε, όχι φιλανθρωπία».

-Είστε η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα που λάβατε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012 στο Λος Άντζελες. Ήταν η ύψιστη στιγμή της πορεία σας;

«Η επίσημη αναγνώριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή των προσπαθειών που καταβάλλω για την μετάδοση των Ολυμπιακών Αξιών, αποτελεί, σίγουρα, ένα σταθμό ζωής. Η συγκεκριμένη βράβευση, όμως, συνέβαλε και στη διεθνή ανάδειξη της πατρίδας μας, καθώς, περιεγράφηκε από το διεθνή τύπο, ως το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου».

-Από τις δεκάδες βραβεύσεις που έχετε δεχτεί, ποιες θα ξεχωρίζατε και γιατί ;

«Τιμητική ιδιαίτερα ήταν η πρόσφατη βράβευση μου από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο. Από ένα οργανισμό, που έχει κομβικό ρόλο στην προώθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες των στρατηγικών συμφερόντων της πατρίδας μας. Η συγκεκριμένη αναγνώριση από την κοινότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού, με συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω ότι η αναγέννηση της Πατρίδας μας θα ξεκινήσει όταν συνειδητοποιήσουμε, όλοι, ότι δεν είμαστε ένα έθνος 11 εκατομμύριων ανθρώπων, αλλά, ένα έθνος 20 εκατομμυρίων απλωμένο σε κάθε γωνιά της γης».

-Ποιος είναι ο άμεσος προγραμματισμός σας ;

«Συνεχής προσπάθεια, για να μεγαλώσουμε την κοινωνική αγκαλιά της Καλλιπάτειρας και να ενισχύσουμε το εθελοντικό της έργο. Με περιμένουν, επίσης, πολλά ταξίδια στον κόσμο, με στόχο την συσπείρωση, όλων εκείνων των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού που έχουν όραμα για την Ελλάδα που έρχεται».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα ζωής που έχετε πάρει από τον σύζυγό σας Περικλή Παναγόπουλο ;

«Ότι η μοίρα των Ελλήνων βρίσκεται στην οικουμένη. Ότι η ζωή και η επιτυχία, δεν χαρίζονται, αλλά, κατακτούνται. Ο Περικλής ήταν και είναι για μένα, κάτι περισσότερο από σύντροφος. Είναι διαρκής έμπνευση για την ζωή μου, αλλά και για τον αγώνα που καταβάλλω, ως εθελόντρια και ενεργός πολίτης».

-Έχετε περάσει όμορφες, πολύ δύσκολες και μεγάλες στιγμές αγωνίας στο πλευρό του. Τι σας έκανε σοφότερη και γιατί ;

«Σοφότερους στην ζωή μας κάνει, κυρίως, μία εμπειρία. Το βίωμα της αγάπης».

-Μιλήστε μας με λίγα λόγια για τα παιδικά και τα εφηβικά σας χρόνια. Πετυχαίνατε τους στόχους σας; Φανταζόσασταν την εξέλιξή σας ;

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι και σε μία οικογένεια, που μου έδωσε πολύ αγάπη. Πολύ αγάπη και πολύ πίστη, στο τι μπορούμε να πετύχουμε, όταν υπάρχουν όνειρα και επιμονή. Με αυτό τον τρόπο μεγάλωσα και έτσι έμαθα να μην τα παρατάω ποτέ, να μην φοβάμαι το λάθος, να αναγνωρίζω την αξία του μέτρου και την καθοριστική αξία της αυτογνωσίας».

-Ποιο είναι το motto η φιλοσοφία της ζωής σας ;

«Τίποτα δεν με έχει εμπνεύσει περισσότερο στην ζωή μου από το motto του Ολυμπισμού, «Πιο Γρήγορα, Πιο Ψηλά, Πιο Δυνατά» και στις μέρες μας, καλό θα ήταν, να προσθέσουμε και το “Πιο έντιμα”».

-Τι σας θυμώνει και τι σας κάνει να γελάτε σήμερα ;

«Με θυμώνει η αδιαφορία και το χάσιμο της ανθρώπινης μοίρας στον παθητικό καταναλωτισμό. Με γεμίζουν ελπίδα τα όνειρα που βλέπω στα μάτια χιλιάδων νέων ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να πάρουν την ζωή στα χέρια τους».

-Τι ελπίζετε για αυτή την χώρα ;

«Να αναγεννηθεί μέσα από τις αξίες του πολιτισμού της και να γίνει διεθνές παράδειγμα, για το πώς μία χώρα μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα της νέας της γενιάς. Η ιστορία λέει, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί, να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι το μέλλον μας, δεν θα μας το χαρίσει κανείς. Εμείς, ως έθνος, πρέπει να συναντήσουμε και πάλι την ταυτότητα μας, σε μία αληθινά παγκόσμια εποχή».

-Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίζατε το ρολόι του χρόνου πίσω, τι θα αλλάζατε και γιατί;

«Απλά, θα γύριζα το ρολόι του χρόνου πίσω, για να κάνω τα ίδια λάθη και τα ίδια τολμηρά βήματα μπροστά».