Σειρά αιτημάτων των ομογενών Αυστραλίας προς τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ

Μελβούρνη.- Να αναλάβει πρωτοβουλία να τιμάται στη Βικτώρια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, το θέμα της ελληνικής γλώσσας ήρθε ως φυσική προέκταση της συζήτησης που προηγήθηκε για τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο πολιτειακός πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν ομογενείς, αλλά και Αυστραλοί, για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, ο κ. Άντριους ζήτησε και ενημέρωση από τον Έλληνα υφυπουργό για τα διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης και Αθήνας-Άγκυρας, το Κυπριακό, η πορεία συζητήσεων με τα Σκόπια και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικές του κλίματος, ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βικτώριας: «Η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η πρώτη ελληνική πόλη, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί πολίτες της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρομαι και για τα θέματα της πατρίδας τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία ήταν παρούσα η υπουργός Νεολαίας και Οικογένειας Τζένη Μικάκου, η οποία είναι και η μόνη γυναίκα υπουργός ελληνικής καταγωγής στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάει τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ενώ η ομογενής υπουργός προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται σε λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα, στην ετήσια διάσκεψη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Επίσης, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον αρχηγό της πολιτειακής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, τον ομογενή υπουργό Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Εμπορίου Φίλιπ Δαλιδάκη, τους ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλο και Νικ Στάικο, καθώς και με τον επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ.

Από την επίσκεψη του Τέρενς Κουίκ στα κτίριο της Κοινότητας. Στη φωτογραφία εικονίζεται ο υφΥΠΕΞ, με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη, την πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, μέλη του Δ.Σ. και άλλα στελέχη του οργανισμού. Φώτο: Κώστας Ντεβές

 

Αιτήματα της Ομογένειας Αυστραλίας

Την αύξηση του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, για την ταχεία εξυπηρέτηση της ομογένειας, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Νέου Κόσμου”,

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, έκανε μια τοποθέτηση και, μεταξύ άλλων, είπε:

«Εδώ που βρισκόμαστε απόψε είναι ένα πραγματικό φυτώριο του ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Ό,τι χρηματική επένδυση διέθεσε η Κοινότητα δεν ανταποκρίνεται στο τι συμβαίνει σε αυτό το χώρο σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, στον δεύτερο και τρίτο όροφο απόψε θα δείτε άτομα μη ελληνικής καταγωγής να μαθαίνουν ελληνικά σε καθημερινή βάση και σύλλογοι να χρησιμοποιούν τις αίθουσες για τις συνεδριάσεις τους.

Με τη συμμετοχή και την ηθική και χρηματική υποστήριξη των συλλόγων και των Κοινοτήτων που βρίσκονται εδώ απόψε, δεν θα υπήρχε αυτό το Πολιτιστικό Κέντρο. Πίστεψαν και έπραξαν. Το κτίριο αυτό δεν ανήκει μόνο στην Κοινότητα ανήκει σε όλους μας.

Η ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης είναι μια ζωντανή και δυναμική παροικία. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων και των συμβουλίων τους.

Ως Κοινότητα συνεργαζόμαστε με εκατό και πλέον παροικιακές οργανώσεις κάθε φύσης: Πολιτιστικούς συλλόγους, Αθλητικούς, Τοπικούς και εκπαιδευτικούς.

Συνεργαζόμαστε στενά με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τους Επισκόπους που εδρεύουν στη Μελβούρνη, καθώς και με κύριους οργανισμούς όπως η Πρόνοια (ένας υπάλληλος εργάζεται μια φορά την εβδομάδα από το Κέντρο με σκοπό να βοηθήσει τους νεομετανάστες από την Ελλάδα), Φροντίδα, Σύλλογο Ελλήνων Γιατρών και Δικηγόρων Μελβούρνης. Επίσης, με το σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Μελβούρνης, το Ελληνικό Μουσείο και με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Ελληνική Πρωτοβουλία»

Και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα βασίζονται στην προώθηση του ελληνικού στοιχείου, του πολιτισμού και της γλώσσας, καθώς και την προώθηση του τουρισμού και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Φέτος τον Νοέμβριο διοργανώνουμε το πρώτο συνέδριο στην Μελβούρνη με θέμα τον «Ιατρικό Τουρισμό» σε συνεργασία με τον καθηγητή και γιατρό κ. Πάντο, από την κλινική «Γέννηση».

Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης στο πρόγραμμα υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών (MBA) για φοιτητές από την Ελλάδα.

Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και φιλόλογους καθηγητές για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στη Μελβούρνη. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχαμε δύο καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα επιμόρφωσης που διοργανώσαμε στο Πολιτιστικό μας Κέντρο

Έχουμε στενή συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Ελληνική Πρωτοβουλία».

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η διακρατική συμφωνία (Working Holiday Visa) για νέους που επιθυμούν να εργασθούν και, συνάμα, να κάνουν διακοπές στην Αυστραλία και αντίστοιχα στην Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, έχουμε άριστη συνεργασία με τις διπλωματικές μας αρχές εδώ στην Αυστραλία

Και μερικές απλές προτάσεις, κύριε Υπουργέ, για να δημιουργήσουμε έναν αρχικό διάλογο. Πάντα ζητάμε τη συνεργασία με το ελληνικό Κράτος σε θέματα που αφορούν εμάς τους Έλληνες της Αυστραλίας, γιατί πιστεύω ότι τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα μας, για τον πολιτισμό μας και για τη γλώσσα μας, γι’ αυτό και συμμετέχουμε στις παροικιακές οργανώσεις και γι’ αυτό πολλοί από εμάς -όπως και εγώ- έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

1. Η επαφή με την Ελλάδα και με τον πολιτισμό της είναι το έναυσμα που θα προκαλέσει την τρίτη και τέταρτη γενιές να αγαπήσουν την Ελλάδα. Πολλοί από μας είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στις κατασκηνώσεις που, κατά καιρούς, οργάνωνε το ελληνικό Κράτος, που ήταν η πρώτη επαφή μας με τον ελλαδικό χώρο και η πρώτη μας αγάπη για τον τόπο καταγωγής των γονέων μας. Σήμερα, δυστυχώς, τα νέα παιδιά της Αυστραλίας δεν έχουν την ευκαιρία αυτή. Δεν ζητάμε την πληρωμή εισιτηρίων, ζητάμε απλώς τη χρήση των κατασκηνώσεων, την ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και τη διοργάνωση γλωσσικών σεμιναρίων για τα παιδιά μας. Ας γίνει το ξεκίνημα από αυτό τον χώρο.

2. Στον τομέα της Ελληνομάθειας, πιστεύουμε ότι η άμεση επαφή με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας θα ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε κανείς να προσφέρει στην ομογένεια της Αυστραλίας. Με τα σύγχρονα πολυμέσα θα μπορούσαμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πολύτιμο υλικό που έχει στην κατοχή της η Εθνική Βιβλιοθήκη. Ήδη, έχουμε κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον γενικό διευθυντή της Βιβλιοθήκης και ζητάμε την παρέμβασή σας για να έχουμε αυτή την άμεση πρόσβαση.

3. Ζητάμε αύξηση προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μελβούρνης για την ταχεία εξυπηρέτηση της ομογένειας. Ενώ ο αριθμός των Ελλήνων αυξάνεται ο αριθμός του προσωπικού του Προξενείου βρίσκεται σε μια στάσιμη θέση παρ’ ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται

4. Ζητάμε διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία (Εργασιακή βίζα και βίζα διακοπών – working holiday visa). Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε εδώ και δύο χρόνια και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από ελληνικής πλευράς. Θα ήταν ευχής έργο αν ο Υπουργός θα μπορούσε να παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος

5. Ζητάμε κίνητρα για αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Ειδικά για την Αυστραλία, παρατηρούμε ότι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί επιλέγουν την χώρα αυτή λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της απόστασης. Το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών πλέον κατατίθεται στην Ελλάδα και με τους περιορισμούς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματα αυτά. Θα πρέπει να βρεθούν συγκεκριμένα κίνητρα για να ελκύσουμε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα.

6. Ως μια θετική κίνηση, η Κοινότητα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα παροχής εγγράφου που να πιστοποιεί ότι ένα μέλος της Κοινότητας είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού για φορολογικούς σκοπούς. Η παροχή αυτού του δικαιώματος θα έλυνε πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ομογενείς της Μελβούρνης.

7. Ζητάμε να ερευνήσετε την πιθανότητα για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων και τον τρόπο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί προς όφελος των ομογενών.

8. Επίσης, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί Εμπορικός Ακόλουθος στο Προξενείο της Μελβούρνης, σε μια πόλη όπου αυξάνεται καθημερινά η ζήτηση συνεργασίας με επιχειρήσεις από την Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΑΪΔΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μελβούρνη και  μεταβαίνει στην Αδελαΐδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία.

Στην Αδελαΐδα, ο κ. υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με ομογενειακούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο Νότιας Αυστραλίας, υπουργούς, τον αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νοτίου Αυστραλίας κ. Chris Kourakis, καθώς και εκπροσώπους των τοπικών ομογενειακών φορέων. Επίσης, θα επισκεφθεί το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Flinders.

Συνολικά, το πρόγραμμα του υφυπουργού περιλαμβάνει 55 συναντήσεις και δράσεις σε τέσσερις πόλεις. Τον συνοδεύει ο διπλωματικός σύμβουλός του κ. Βίκτωρας Μαλιγκούδης (Σύμβουλος Πρεσβείας Α’).

 

πηγή:neoskosmos.com