Ο πρώην πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό Μέγαρο

Αθήνα.- Την πολύπλευρη στήριξη του πρώην Προέδρου Ομπάμα και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προς την Ελλάδα, σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας και τον λαό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε για τις πρόσφατες δηλώσεις του ως προς την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και ο κ. Μπάιντεν υπήρξαν υπέρμαχοι της αρμονικής και δημιουργικής συμπόρευσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εύχομαι αυτή η πολιτική των ΗΠΑ να έχει συνέχεια και συνέπεια. Διότι είναι πλέον κοινός τόπος το ότι για να φέρουν σε πέρας και τον δικό τους πλανητικό ρόλο, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την συμπόρευση με μίαν ισχυρή, θεσμικώς και οικονομικώς, Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δική της πολύτιμη συνεισφορά στην κοινή υπόθεση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού εν γένει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν πίστη στους Έλληνες, με τους οποίους μοιράζονται κοινές αξίες και υπογράμμισε ότι η επιτυχία της Ελλάδας ενδιαφέρει άμεσα τις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε, αυτό που επιθυμούμε είναι να βγει από την κρίση η Ελλάδα, να αναπτυχθεί και να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.

Μάλιστα, ανέφερε, ότι τα ίδια αισθήματα συμμερίζεται και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και κάλεσε την ελληνική πλευρά να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, ότι η στάση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και οι Αμερικανοί πολίτες διαπνέονται από τα ίδια αισθήματα.

Επίσης, ο κ. Μπάιντεν μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους Ελληνοαμερικανούς, αλλά και για την στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση Ομπάμα στην μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ και οι Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν να τρέφουν τα ίδια αισθήματα προς τους Έλληνες.

«Έχουμε πίστη στους πολίτες αυτής της σπουδαίας Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ειλικρινά στους Έλληνες και σας ευχαριστώ θερμά που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε έναν πρώην αντιπρόεδρο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. Για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια συνήθεια. Πάντοτε τιμούμε -και αυτό το κάνουμε και για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τους ξένους ηγέτες- όλους αυτούς που άφησαν το θετικό αποτύπωμά τους στην Ιστορία και που έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Να το θυμάστε».

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο άνδρες είχαν εκτενή και ουσιαστική συζήτηση για θέματα διμερούς, περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ασταθή περιοχή, ενώ ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Κοινή υπήρξε, εξάλλου, η ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι …γραβάτες

Την παράσταση έκλεψε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για την ακρίβεια στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η… γραβάτα του κ. Κουίκ.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν συνομιλώντας με έναν δημοσιογράφο των New York Times, του είπε: “Αυτή είναι η ελληνική μου γραβάτα”.

Στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα του στον Τέρενς Κουίκ και χαμογελώντας τον ρώτησε: “Η δική σου είναι πιο αυθεντική ελληνική. Αλλάζουμε;”

Πριν προλάβει να αντιδράσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο Τζο Μπάιντεν είχε βγάλει τη δική του γραβάτα και περίμενε την… ανταλλαγή.

Όπως και έγινε. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν γραβάτες και έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία.