Ντάισελμπλουμ: Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο τέλος του προγράμματος

Σε συμφωνία για την Ελλάδα, με εκταμίευση  δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, κατέληξε το Eurogroup. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τελικά τον προτεινόμενο από τους θεσμούς συμβιβασμό για τη δόση ύψους 8,5 δισεκ. ευρώ, με μια συμφωνία για το χρέος λίγο πιο συγκεκριμένη σε σχέση με το Eurogroup του Μαΐου, αλλά με τις βασικές προβλέψεις να παραμένουν οι ίδιες.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο τέλος του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων που θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Το Eurogroup δεν συζήτησε σήμερα την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, αλλά η προετοιμασία για την έξοδό της στην αγορά θα γίνει αργότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει εισαγωγικά, ότι το Eurogroup θα ετοιμάσει μία στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα που λήγει το καλοκαίρι του 2018, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πλέον θα χρηματοδοτείται από τις αγορές.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα με μια κατ’ αρχήν συμφωνία χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στην παρούσα φάση.

«Είμαστε έτοιμοι για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός. Πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η νέα διατύπωση για το χρέος στο κοινό ανακοινωθέν είναι πιο εξειδικευμένη από αυτή του Εurogroup του Μαΐου του 2016.

«Μετά το τέλος του προγράμματος δεσμευόμαστε για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Τα νέα φέρνουν ελπίδα για την Ελλάδα» τόνισε.

Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση». «Η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της, και η συμφωνία που επετεύχθη είναι πολύ σπουδαία» σημείωσε ακόμα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καλύψει το χρέος της Ελλάδας και τις ανάγκες της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πρώτη υποδόση διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Ο γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Ο γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Όπως σημείωσε, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του ESM η χώρα μας εξοικονομεί 9,9 δισ. ευρώ.

Λαγκάρντ: Συμφωνία επί της αρχής, χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος

Λαμβάνοντας με τη σειρά της το λόγο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα προτείνει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την καταρχήν έγκριση μιας νέας συμφωνίας του Tαμείου για την Ελλάδα αφότου υπάρχει τελικό DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους). Όταν oι παράμετροι ταυτοποιηθούν θα γίνει η εκταμίευση από το Ταμείο.

«Η καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία για το χρέος σήμερα, η συμφωνία επί της αρχής είναι η δεύτερη καλύτερη λύση… Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» σχολίασε δε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο… Οι εταίροι της Ελλάδας συναινούν για μία γκάμα μέτρων για το χρέος, μετά το τέλος του προγράμματος» επισήμανε. Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το μέγεθος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος.

«Κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Με την καταρχήν συμφωνία, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ (DSA)» επισήμανε.

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση Λαγκάρντ θα περιλαμβάνει προληπτική ρύθμιση για ποσό δανείου κάτω από το όριο πρόσβασης του Ταμείου, δηλαδή ένα ποσό κάτω από 2 δισ. δολάρια.

 

πηγή:skai.gr