Συμφωνία για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup – Το χρέος το 2018

Λευκός καπνός στο Eurogroup – Εκλεισε η εκταμίευση δόσης στα 8,5 δισ. ευρώ

Για “ομοφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα” έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε μήνυμά του στο Twitter.

Το χρέος:  Το 2018 θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνσή του  «στο βαθμό που χρειάζεται» –  Αντί του “αν χρειαστεί” …

 

Σε συμφωνία για την Ελλάδα, με εκταμίευση της δόσης στα 8,5 δισ. ευρώ, κατέληξε το Eurogroup. Για “ομοφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα” έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε μήνυμά του στο Twitter.

Το έως τώρα προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ περιλαμβάνει μία μικρή υποχώρηση των εταίρων όσον αφορά το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται να δέχονται ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ελάφρυνσή του. Υπενθυμίζεται πως στην απόφαση του Μαΐου του 2016 οι εταίροι έλεγαν πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 μόνο αν χρειαστεί.

Ωστόσο, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται, με την έως τώρα διατύπωση να αναφέρει πως η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Επιπλέον, υπάρχει στο τραπέζι πρόταση προβλέπει επιμήκυνση ορισμένων δανείων του Δεύτερου Μνημονίου, με τους εταίρους να εξετάζουν εάν η επέκταση θα είναι κυμαινόμενη «ανάμεσα σε 0 έως 15 χρόνια» ή γενικότερα «μέχρι 15 χρόνια».

Παρά ταύτα, τα εν λόγω μέτρα δεν φαίνεται να πείθουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες, και συνεπώς ο οργανισμός δεν μελετά ακόμα χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταφέρει τη μείωση του στόχου στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Παρά ταύτα, ακόμα εξετάζεται εάν το ανακοινωθέν θα αναφέρει «περίπου 2%», που θα δίνει έναν βαθμό ευελιξίας, «τουλάχιστον 2%», που θα είναι πιο απαιτητικό, ή «κατά μέσο όρο 2%».

 

πηγή:Skai.gr