ΓΝΩΜΗ: Πάλι για το Σχολείο του Μονάχου

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι διττά ευχάριστο να μαθαίνεις ότι μία υπόθεση ναυαγισμένη, όπως του Ελληνικού Σχολείου του Μονάχου, ξαφνικά αναδύεται και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

  1. Διότι όπως σχηματικά λέγεται: Όταν ένα σχολείο χτίζεται, μία φυλακή γκρεμίζεται. Και,
  2. Διότι –αυτό στην πραγματικότητα- όταν το Σχολείο τυγχάνει να βρίσκεται στην Ομογένεια, τότε συνιστά  εθνική υπόθεση.

Επομένως, με τις καλύτερες διαθέσεις μας βρίσκει το Δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρόεδρου της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic)  Αλ. Τριανταφυλλίδη, το οποίο αναφερόμενο σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 μας πληροφορεί ότι «…μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε τη νέα επικαιροποιημένη συμφωνία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 το σχολείο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποδοθεί σ’ αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και χτίζεται, δηλαδή την ελληνική ομογένεια της Γερμανίας».

Η «Γνώμη», αφού θα έδινε ειλικρινή συγχαρητήρια, θα έπρεπε κανονικά να σταματήσει εδώ. Κανονικά.

Πόσο «κανονικά» είναι, όμως, όταν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει απασχολήσει τον Ελληνισμό (εντός και εκτός τειχών) τα τελευταία 16 χρόνια η διαβεβαιωτική παράγραφος του Προέδρου εδράζεται στην αίολη πρόταση: «Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, που χειρίζεται το θέμα»;

Πού είναι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που θα αποτρέψουν την επανάληψη  περιπετειών σαν αυτές που με ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων ζήσαμε στο θέμα αυτό, από το 2001 και που έφθασαν το 2017 μέχρι την ανάκληση της παραχώρησης του οικοπέδου –σε συμβολική τιμή- από το Δήμο του Μονάχου;

Είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης:

«Το θέμα που θεωρούσαμε τελειωμένο, πεθαμένο, έχει ξαναζωντανέψει, είναι πάνω στο τραπέζι, συζητούμε με τις γερμανικές αρχές και πλέον έχουμε ορατή, ρεαλιστική προοπτική να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το κτήριο του ελληνικού σχολείου στην ομογένεια. Βρισκόμαστε σε εβδομαδιαία συνεννόηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Παυσανία Παπαγεωργίου και ο δομημένος και συνετός τρόπος που εργάζεται τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα των νομικών που έχει μαζί του, μας δίνει τη βεβαιότητα της επιτυχούς, επιτέλους, ολοκλήρωσης, μιας υπόθεσης που σέρνεται εδώ και 15 χρόνια». Ωραία δομημένη πρόταση για να σημαίνει: όλα και τίποτα!

Εμείς έχουμε απορίες: Τι χρειάζεται η «εβδομαδιαία συνεννόηση»; Τι αλλάζει ή τι μπορεί να αλλάξει από εβδομάδα σε εβδομάδα στο θέμα αυτό; Άρα εμείς διακρίνουμε εδώ το στοιχείο της υπερβολής. Και αυτό μας βάζει σε σκέψεις…

Παρακάτω, στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης έψεξε την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων στο θέμα του σχολείου του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική αμέλεια» και «αμεριμνησία» τις ενέργειες που “… λίγο έλειψαν να κλείσουν το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, την επιστροφή, δηλαδή, του οικοπέδου στο γερμανικό δημόσιο».

Ωραία. Να κατηγορήσεις τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν ολοκλήρωσαν το έργο μέχρι το τέλος του 2014. Ωστόσο το προχώρησαν μέχρι τον Φέροντα Οργανισμό (τα μπετά).  Από τον Ιανουάριο του 2015, όμως, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, που το οικόπεδο «χάθηκε», είναι δύο ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία υπεγράφη νέα σύμβαση –με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- δεν προχώρησαν τα έργα –με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- δόθηκε νέα 6μηνη παράταση –με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- και το έργο εγκαταλείφθηκε -με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- για να μας κηρύξει ο Δήμος Μονάχου έκπτωτους το 2017…  Δεν διακρίνεται (-ε) εδώ καμία ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Αν ναι, τότε η θριαμβολογία του κ. Τριανταφυλλίδη «βάση την ενημέρωση» του κυρίου Ε.Γ.  σε μας δημιουργεί πρόσθετες σκέψεις και μας εμβάλει σε νέες σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της υπόθεσης αυτής.

Διότι ο «θρίαμβος» πρέπει να εδράζεται σε γεγονότα και όχι σε «πληροφόρηση» και, μάλιστα, δικής μας πηγής…

* Συμφωνήσαμε με το Δήμο του Μονάχου να ανακαλέσουν την ανάκληση; Αν ναι, πότε.

*Συμφωνήσαμε με τους «θεσμούς» να μας επιτρέψουν τη δαπάνη για το Σχολείο; (Σύμφωνα με την άποψη του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρι). Αν ναι, για τι ποσόν.

*Εξασφαλίσαμε το αναγκαίο Ποσόν από το Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών; Αν ναι, πότε έγινε αυτό.

Αυτά είναι μερικά μόνον ερωτήματα τα οποία εάν η συνέντευξη του κ. Τριανταφυλλίδη τα απαντούσε με «αποδείξεις και ονόματα», τότε  θα πανηγυρίζαμε όλοι μαζί

Μέχρι τότε, εμείς, διατυπώνουμε την ευχή να διαψευσθούν οι δικές μας ανησυχίες και να επιβεβαιωθεί ότι το ναύγιο αποφεύχθηκε.  ‘Ωστε να μην μείνουν “προπαγανδιστικές” οι κορώνες και οι “πομπώδεις φράσεις”  του Προέδρου της Mόνιμης Διακομματικής Επιτροπής (εμείς θα συνεχίσουμε να την γράφουμε) Απόδημου Ελληνισμού!

Και για να ευοδωθεί η εθνική υπόθεση της Παιδείας των Αποδήμων.