Αλ. Τριανταφυλλίδης: “Το καλοκαίρι του ’18 θα έχει αποδοθεί στην ομογένεια του Μονάχου το Σχολείο”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Στο θέμα του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου επανήλθε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3 από το Λουντβιγκσχάφεν της Γερμανίας, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό «έχει ξαναζωντανέψει» και ότι «είναι πάνω στο τραπέζι»  καθώς, όπως είπε,  «η κυβέρνηση το συζητάει με τις γερμανικές Αρχές». Προέβλεψε, μάλιστα, πως θα έχει “επιτυχές τέλος”.

Την αισιοδοξία του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον “Ελληνισμό της Διασποράς” (sic), την στηρίζει “…στην ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, που χειρίζεται το θέμα”…

Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, όπως υποστήριξε ο κ. Τριανταφυλλίδης, “μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε τη νέα επικαιροποιημένη συμφωνία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 το σχολείο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποδοθεί σ’ αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και χτίζεται, δηλαδή την ελληνική ομογένεια της Γερμανίας».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, δεν παρέλειψε να ψέξει την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων στο θέμα του σχολείου του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική αμέλεια» και «αμεριμνησία» τις ενέργειες “που λίγο έλειψαν να κλείσουν το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, την επιστροφή, δηλαδή, του οικοπέδου στο γερμανικό δημόσιο, όπως προβλεπόταν στις ρήτρες που είχαν υπογραφεί το 2001”.

Ημερολογιακά

*Το 2001 γίνεται η παραχώρηση του οικοπέδου και υπογράφονται τα συμβόλαια με τον Δήμο Μονάχου.

*«Τον Δεκέμβριο του 2012 διενεργείται ο διαγωνισμός για το σχολείο.

*Τον Ιούνιο του 2013 επικυρώνεται ο διαγωνισμός, έπειτα από παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για δέσμευση πίστωσης. Το Γερμανικό δημόσιο επρόκειτο να καταβάλει το 70% του κόστους κατασκευής.

*Τον Μάρτιο του 2014 υπογράφεται η σύμβαση με παράδοση έργου τον Ιούνιο του 2016.

*Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ξεκινούν προκαταρκτικές εργασίες. Τον Ιανουάριο του 2015 θεμελιώνεται το σχολείο σε τελετή στο Μόναχο.

*Τον Μάιο του 2015 σταματά το χτίσιμο λόγω μη καταβολής των χρημάτων.

*Τον Αύγουστο του 2015 το δημόσιο μετατρέπει τη σύμβαση αγοράς και συνομολογεί ότι αν δεν χτιστεί ο σκελετός του έργου σε 6 + 6μηνες μέχρι 30/6/2016 θα επιστραφεί το οικόπεδο στον Δήμο Μονάχου. Το έργο είναι σε διακοπή.

*Τον Ιανουάριο του 2016, επιτέλους, ξεκινά, μετά από 8 μήνες καθυστέρηση.

*Τον Ιούνιο του 2016 ο Δήμος Μονάχου ζητά επιστροφή του οικοπέδου λόγο μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος και τον Ιούλιο σφραγίζεται το εργοτάξιο.

*Τον Οκτώβριο το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου επανεξετάζει το θέμα και το οικόπεδο με ψήφους 78-2 χάνεται οριστικά, ενώ μας υποχρεώνουν να το κατεδαφίσουμε με δικά μας έξοδα.

*Το Νοέμβριο διαλύεται η εργολαβία.

Η άλλη πλευρά

Για το θέμα του Σχολείου Μονάχου έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συζητήσεις τόσο στην Βουλή όσο και στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, τα τελευταία 15 χρόνια, που το Οικόπεδο  κινδύνεψε να χαθεί, με ευθύνες που βαρύνουν ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις των ετών αυτών.

Σε μία σύντομη αναδρομή σκιαγραφούμε την τελευταία περίοδο:

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις ευθύνες και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποστηρίξει: «Μας δώσανε έξι μήνες παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2016, και δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση των χρημάτων, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Δεν έχει μπει δηλαδή ούτε ένα καρφί παραπάνω από ότι μπήκε το 2014 και ο δήμος Μονάχου ενεργοποίησε την λίστα αναστροφής»…

Απαντώντας στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις είχε υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής (Φεβρ. 2017) ότι για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στο Μόναχο, και την μη αποστολή των χρημάτων, ευθύνεται η …τρόικα! Είχε, μάλιστα προσθέσει και πως: «πάλι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή από την τρόικα, του υπουργείου Οικονομικών, ως προς τη χρηματοδότηση»!

Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς είχε κάνει νωρίτερα (26/04/2016) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ελληνικού Σχολείου του Μονάχου. Μάλιστα ο κ. Δημοσχάκης που είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο στο Μόναχο μαζί με το Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη (Μάρτιος 2016)  είχαν κάνει σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Επίσης ο κ. Δημοσχάκης είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2016  στο Προεδρείο της Βουλής και προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Εξωτερικών επισυνάπτοντας μία σειρά εγγράφων αναφορικά με την απώλεια του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος Μονάχου.

Επίσης για το ίδιο θέμα είχε δραστηριοποιηθεί (Μάρτιος 2017)  και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Παιδείας (ΠΑΣΟΚ) κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ερχόμενος σε επαφή με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Μονάχου κ. Reiter,  ενώ απέστειλε επιστολές προς την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Merkel, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Gabriel, τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Seehofer, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της πόλης του Μονάχου και βεβαίως προς τον ίδιο τον κ. Reiter.

Το Δελτίο Τύπου του κ. Τριανταφυλλίδη

Θεσσαλονίκη, 19.6.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης:

«Ελληνικό Σχολείο Μονάχου-Μια ιστορία με ορατό επιτυχές τέλος ».

«Το θέμα που θεωρούσαμε τελειωμένο, πεθαμένο, έχει ξαναζωντανέψει, είναι πάνω στο τραπέζι, συζητούμε με τις γερμανικές αρχές και πλέον έχουμε ορατή, ρεαλιστική προοπτική να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το κτήριο του ελληνικού σχολείου στην ομογένεια. Βρισκόμαστε σε εβδομαδιαία συνεννόηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Παυσανία Παπαγεωργίου και ο δομημένος και συνετός τρόπος που εργάζεται τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα των νομικών που έχει μαζί του, μας δίνει τη βεβαιότητα της επιτυχούς, επιτέλους, ολοκλήρωσης, μιας υπόθεσης που σέρνεται εδώ και 15 χρόνια» τόνισε ο

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3 από το Λουντβιγκσχάφεν της Γερμανίας, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο κ.Τριανταφυλλίδης έψεξε την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων στο θέμα του σχολείου του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική αμέλεια» και «αμεριμνησία» τις ενέργειες που λίγο έλειψαν να κλείσουν το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, την επιστροφή, δηλαδή, του οικοπέδου στο γερμανικό δημόσιο, όπως προβλεπόταν στις ρήτρες που είχαν υπογραφεί το 2001.

«Το θέμα είναι και πάλι ζωντανό, έχει τεθεί στο τραπέζι. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, που χειρίζεται το θέμα, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε τη νέα επικαιροποιημένη συμφωνία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 το σχολείο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποδοθεί σ’ αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και χτίζεται, δηλαδή την ελληνική ομογένεια της Γερμανίας», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.