Πέρασαν 30 χρόνια από την «Άνοιξη της Ραδιοφωνίας»

Αθήνα.- Σήμερα τα ΜΜΕ στη χώρα μας ζουν πρωτοφανείς καταστάσεις και επιβιώνουν με δυσκολία λόγω της κρίσης που έπληξε όλες τις επιχειρήσεις. Δείχνει να είναι πολύ μακρινή η ιστορία της Άνοιξης των Μέσων η οποία έγινε σε αυτήν την χώρα πριν από μόλις τριάντα χρόνια.

Η «Άνοιξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας», όπως ονομάστηκε τότε, σηματοδοτήθηκε από την λειτουργία και εκπομπή του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού που δεν ήταν κρατικός, του «Αθήνα 9,84», που πρωταγωνίστησε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και έγινε μέχρι και τραγούδι. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του «μπουλντόζα» και αείμνηστου πλέον Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος κόντρα στο ρεύμα έβαλε πλώρη για να ξεκινήσει το ταξίδι μιας εποχής που θα μείνει ιστορική.

Οι πρωταγωνιστές, μέλη της επιτροπής προγράμματος του πρώτου εκείνου ραδιοφώνου, γκριζαρισμένοι, με λευκά μαλλιά ή και χωρίς, συναντήθηκαν σε ένα ταβερνάκι της Καισαριανής, τον Μπούσουλα, να γιορτάσουν εκείνη την επέτειο. Από αριστερά Κωστής Φιλιππόπουλος (ο πρώτος νομικός σύμβουλος του 9,84), Θόδωρος Ρουσόπουλος υπεύθυνος ενημέρωσης, Άκης Εβενης (υπεύθυνος μουσικού προγράμματος), Πάνος Λουκάκος (μέλος της επιτροπής δεοντολογίας), Γιάννης Τζαννετάκος (ο πρώτος διευθυντής του σταθμού). Έλειπε ο Γιάννης Πρασσάς, επίσης μέλος της τότε επιτροπής ο οποίος έφυγε νωρίς.

 

Ο Αθήνα 9,84 ήταν ένας πραγματικά ελεύθερος σταθμός. Δεν έγινε λογοκρισία και εργάζονταν σε αυτόν δημοσιογράφοι που διετύπωναν εντελώς διαφορετικές απόψεις. Ήταν επίσης για χρόνια ένας κερδοφόρος σταθμός. Μάλιστα μερικά από τα πολιτιστικά έργα της πρωτεύουσας, όπως ο δρομέας και το άγαλμα της εθνικής συμφιλίωσης, οφείλονται σε δικά του έσοδα. Από εκεί πέρασαν πολλοί δημοσιογράφοι που στελέχωσαν εν συνεχεία άλλα ραδιόφωνα και την ιδιωτική τηλεόραση η οποία ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα την λειτουργία της. Η παρέα των πέντε παλαιών συνεργατών συμφώνησε να ζητήσει από τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να τιμήσει την μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ ως πρωτοπόρου της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, δίνοντας το όνομά του στο κτίριο που στεγάζεται ο Αθήνα 9,84.