Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει για τα μέτρα

Αθήνα.- Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ότι είναι το τελευταίο πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αντικρούει τη μετάθεση ευθυνών στους πιστωτές και τοποθετεί πιθανά μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστούν, στο τέλος του προγράμματος. 

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι η Ελλάδα δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά είναι καλά. Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές» λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά για την υλοποίηση των μέτρων και την πίεση που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε απαντά: «[…] δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».

Για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών λέει ότι «ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Τέλος, για τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζει: «Την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».