Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό

Ελβετία.- Κρίσιμη εβδομάδα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αρχίζει αύριο Δευτέρα, καθώς η πολυμερής διάσκεψη στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις της Παρασκευής, δήλωσε το Σάββατο δια εκπροσώπου του ότι οι πέντε εμπλεκόμενες πλευρές «κατανοούν ξεκάθαρα» πλέον ποια είναι τα «απαραίτητα στοιχεία» που θα πρέπει να περιέχει ένα πακέτο επίλυσης του Κυπριακού.

Ωστόσο, οι έως τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν λύσει το αδιέξοδο στα κεφάλαια-αγκάθια της ασφάλειας και των εγγυήσεων και οι επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα δείξουν εάν υπάρχει βάση για συμφωνία.

Η ελληνοκυπριακή αποστολή και η Ελλάδα επιδιώκουν την κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Στον αντίποδα, η Τουρκία φαντάζει αποφασισμένη να διατηρήσει κάποια παρεμβατικά δικαιώματα και μέρος των περίπου 35.000 ενστόλων που διαθέτει στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, την πρώτη ημέρα της διάσκεψης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέδεσε άρρηκτα την πρόοδο στα ζητήματα της ασφάλειας με την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τούρκους πολίτες που θα βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο κ. Τσαβούσογλου έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό εάν δεν ικανοποιηθούν τα τουρκικά αιτήματα, σημειώνοντας πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να διαπραγματεύεται εις το διηνεκές.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθούν σε Τούρκους τα δικαιώματα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων, υπηρεσιών, αγαθών και κεφαλαίων.

Η διάσκεψη είναι κανονικά προγραμματισμένο να διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου, όμως εάν όντως υπάρξει πρόοδος δεν αποκλείεται να επιμηκυνθεί. Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε αισιόδοξος ότι η διάσκεψη δεν θα ναυαγήσει πρόωρα.