Βουλή: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Eurogroup

Αθήνα- Τα πυρά της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δέχεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Ανοίγοντας τη διαδικασία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την «καλή κατά γενική ομολογία» καιπρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. «ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Όπως τόνισε η συγκεκριμένη συμφωνία για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι ακόμη έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Πέντε στόχους είχε θέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο: γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρύθμιση για το χρέος, συμμετοχή στο QE, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά πλεονάσματα.

» Δικοί σας οι πέντε στόχοι, δικές σας και οι αστοχίες» είπε και πρόσθεσε: «Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τις συμπεριφορές υπουργών, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης, αναρωτώμενος μάλιστα για τον πρώτο αν απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο.

Για τον κ. Πολάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «θεσμικά χυδαίο», είπε: «Μπορεί οι αναρτήσεις να είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση».

Η Φώφη Γεννημάτα ανέφερε: «Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συμφωνία στο Eurogroup και αυτά δεν είναι καθόλου τιμητικά για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Μας έχετε βάλει τη θηλιά στο λαιμό. Με αυτή τη συμφωνία και αυτή την κυβέρνηση δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο».

Δευτερολογία Τσίπρα: Αφιερώσατε χρόνο για Καμμένο-Πολάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αφιέρωσε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του στις συνομιλίες κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και στις αναρτήσεις του κ. Πολάκη εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Προκαλέσατε μια συζήτηση για την οικονομία και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικά αλλά η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σας οδήγησε σε αυτά τα 15 λεπτά», είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ανέφερε «νόμιζα ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την προ ημερησίας για την οικονομία. Αντ’ αυτού αφιέρωσε για να σχολιάσει τα tweet του κ. Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του κ. Πολάκη.
Κύριε Μητσοτάκη δεν είστε τρολ στα social media, είστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.

Είπατε ότι χάσαμε με 5-0 αλλά μας τρελάνατε στα αυτογκόλ, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και συνέχισε: Τι θα λέτε στο μέλλον όταν άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα;

«Θεσμική χυδαιότητα είναι τα θαλασσοδάνεια, οι μίζες της Siemens»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους Παύλο Πολάκη και Πάνο Καμμένο.

«Δεν θα σχολίαζα αν δεν άκουγα μια φράση που πραγματικά με προκαλεί. Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα. θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες που τις είχατε θαμμένες στα συρτάρια σας. Τα θαλασσοδάνεια που παίρνατε εσείς και οι εκδότες. Όταν οι μίζες της Siemens κατέληγαν στα ταμεία των χρεωκοπημένων κομμάτων σας. Θεσμική χυδαιότητα είναι να νοσηλεύονται εκεί τζάμπα συγγενικά σου πρόσωπα. Είναι να αξιοποιείς την θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια. Ηταν αυτό που κάνατε στο Politico ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν χρειαστεί θα βγουν στη βιοπάλη»
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα πάντα για την καρέκλα είπε ότι δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτές.
«Φτάσατε στο σημείο σήμερα να κατηγορήσετε τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτες. Αν το κόμμα τους ζητήσει θα είναι πάλι στην βιοπάλη γιατί δεν είναι ανεπάγγελτοι όπως κάποιοι άλλοι».

Θα είναι ο πρώτος που θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει στις εκλογές
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε πως στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ο κ.Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει στις εκλογές. «Θα είστε ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς γιατί θα νικά στις δημοσκοπήσεις αλλά όταν έρθει η κάλπη θα καταλάβετε ότι στις εκλογές δεν μιλούν οι δημοσκόποι αλλά ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη 

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα αρχικά για τα περί θεσμικής χυδαιότητας  λέγοντας «θεωρώ ως ακραία έκφραση, θεσμικής χυδαιότητας το γεγονός ότι και σήμερα λέτε ασύστολα ψέμματα».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα υπογράψουν με τους δανειστές ό,τι χρειαστεί για να παραμείνουν στην καρέκλα. «Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. Να θυμίσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίσατε μέτρα 5,1 δις ευρώ. Μειώσεις συντάξεων. Κάποιοι φτωχοί θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Ποιόν κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι ήσασταν συνεπείς σε αυτό που κάνατε;», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς
Ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η τρομοκρατία είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. «Για να μην θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ευπρόσδεκτες. Στο Politico υπήρχαν κάποιες δικές μου φράσεις και επιμένω σε αυτό: Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. Θα πείτε σε εμένα ντροπή μου; Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας. Εχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία; Η ιστορία δεν παραγράφεται», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε «μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση. Οχι σ εμένα αυτά!».

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας
Για την αποτυχία στην διαπραγμάτευση φταίει η αντιπολίτευση, για τα capital controls φταίνε οι κακοί ξένοι, για την ανομία στα πανεπιστήμια φταίει ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τα θύματα της εγκληματικότητας φταίει η κακιά στιγμή. Αναλάβετε επιτέλους κ. Τσίπρα τις ευθύνες σας. Είστε ένας πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων, είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Εξεταστική για το Noor1
Αναφερόμενος στην υπόθεση του Noor1 ο πρόεδρος της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης είπε «ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει».
Συγκεκριμένα ανέφερε: ««Ακουσα ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και δεν τις καταθέτει. Αν λοιπόν αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι’ αυτή την υπόθεση ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η υπόθεση του Noor1 είναι γνωστή από το 2014. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση όταν ο κ. Μαρινάκης έγινε υπερθεματιστής; Φαντάζομαι καμπανάκια θα έπρεπε να έχετε βαρέσει από νωρίς. Αν δεν συναντούσε ο Τσίπρας το Μαρινάκη στο Μαξίμου τον συναντούσε ο Παππας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να μάθουμε, ποιος μιλούσε με ποιον.
Επανέλαβε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό αν γνώριζε ότι ο κ. Καμμένος μιλούσε με έναν ισοβίτη.

«Αν το γνωρίζατε έχουμε πρωθυπουργική ανάμειξη. Αν δεν το γνωρίζατε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί. Οσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου δεν είναι φυσιολογικό να μιλάει ένας υπουργός με έναν ισοβίτη. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν συμβαίνει αυτό». Ρώτησε μάλιστα τον κ. Καμμένο αν μιλάει συχνά με ισοβίτες. «Η διάκριση των εξουσιών κ. Τσίπρα ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες. Ο κ. Καμμένος μας ζήτησε να προχωρήσουμε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συμφωνείτε να γίνει εξεταστική για το ζήτημα αυτό;».

«Πού έχετε δουλέψει κ.Τσίπρα, πόσα ένσημα έχετε κολλήσει;» 
Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα  «δεν γεννήθηκα ανεπάγγελτος. Εχω δουλέψει 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα». Για να συνεχίσει «εσεις κύριε Τσίπρα που ακριβώς έχετε δουλέψει; Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; Νόμιζα οτι αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ο,τι στοιχεία έχετε να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη

«Για την υπόθεση ενός πλοίου που βρέθηκε με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης και στην πορεία γίναμε μάρτυρες θανάτων πολλών εκ των βασικών μαρτύρων. Αυτή η υποθεση δεν ήρθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε γι’ αυτούς τους ξαφνικούς θανάτους αλλά ήρθε προσφάτως, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπ. Αμυνας ότι προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αυτή διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ετσι είναι το λιγότερο άστοχο όσο διαρκεί η εξέταση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη να προτείνετε εξεταστική επιτροπή.

Τι στοιχεία έχουμε μέχρι τώρα; Οτι ο υπ. Αμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται φυλακισμένος όταν του ζήτησε βοήθεια να μιλήσει για να ρίξει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Και τι έπραξε; Του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη. Αν έχετε κάτι παραπάνω από αυτό ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη να καταθέσετε ό,τι έχετε».

Ιστορικό ατόπημα ότι η αριστερά σημαίνει τρομοκρατία

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα της ιδεολογικής προέλευσης της τρομοκρατίας.

«Το άλλο θέμα για το οποίο κυρίως πήρα το λόγο είναι το εξής. Είχατε σήμερα την ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό ατόπημα που διαπράξατε. Δεν πρέπει να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα. Αυτός ο τόπος έχει ιστορία και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία. Γνωρίζει αυτός ο λαός πως προέκυψε η δικτατορία.

Μετά βεβαίως και υπήρξε και από την πλευρά της άκρας αριστεράς όπως είπατε, φαντάζομαι αναφέρεστε στην 17Ν. Δεν υπήρξε για σας η δολοφονία Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία Πέτρουλα, η δολοφονία Τεμπονέρα;

Λυπάμαι αλλά επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανιστόρητος.

Θα ήθελα να ανακαλέσετε. Είναι άδικη και ανιστόρητη η τοποθέτησή σας».

Μητσοτάκης: Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε προς τον πρωθυπουργό: «Επιχειρήσατε να διαστρεβλώσετε τα λεγόμενά μου. Μίλησα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν μίλησα για τη Χούντα.

Ουδέποτε θα μπορούσα να αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια για σας ότι έχετε σχέση με κατάλυση της Δημοκρατίας. Σας χρεώνω ότι δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε προτεραιότητα, ότι αφήνετε τα Εξάρχεια εκτός νόμου.

Γιατί συγχέετε την περίπτωση Τεμπονέρα; Εγώ μιλάω για οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες που για δεκαετίες συστηματικά δολοφονούσαν».

Τσίπρας: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, τι λέει η ΝΔ:

Ο Αλέξης Τσίπραςς πήρε ξανά το λόγο: «Στην προσπάθειά σας κ. Μητσοτάκη να χρυσώσετε το χάπι υποπέσατε σε σφάλμα. Στο Politico δεν είπατε αυτά. Εκτός εάν έγραψαν άλλα από αυτά που είπατε, οπότε να ζητήσουμε όλοι μαζί από τα διεθνή μέσα να είναι πιο προσεκτικά όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Στο Politico είπατε ότι κατά τα πρόσφατα χρόνια η τρομοκρατία προέρχονταν κατά το μεγαλύτερο βαθμό από την άκρα αριστερά. Είναι δυνατόν να παραγράφουμε όσα έχουν γίνει;

Είπατε για τη μεταπολίτευση τώρα. Και στα χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξαν φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά. Και να πάμε στα πιο πρόσφατα. Τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Εμείς θεωρούμε ότι, πέρα από πολιτικό κόμμα , είναι η ίδια και οι παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση. Εσείς θα συμφωνήσετε μ’ αυτό; Πείτε το, τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Αν συμφωνήσετε μαζί μου τότε κάνατε διπλό ατόπημα και με τη συνέντευξή σας στο Politico και εδώ σήμερα.

Μητσοτάκης: Είναι αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση η ΧΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου το λόγο για να απαντήσει στον Πρωθυπουργό: «Δεν είπα ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα της εξωκοινοβουλευτικής άκρας αριστεράς. Είμαστε ενωμένοι, θέλω να πιστεύω, απέναντι στα άκρα. Αυτό δεν θα διαγράψει την ιστορική πραγματικότητά. Γιατί συγχέεται την δολοφονία Τεμπονέρα; Μιλάμε για συστηματική τρομοκρατία στην χώρα. Διαβάστε κ.Τσίπρα εσείς και οι βουλευτές σας τα μανιφέστα των τρομοκρατών. Προέρχονται από την άκρα εξωκοιβουλευτική αριστερά, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση με στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης η Χρυσή Αυγή, είστε ευχαριστημένος κ.Τσίπρα τώρα;»

Τσίπρας: Αφιερώσατε χρόνο για Καμμένο-Πολάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αφιέρωσε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του στις συνομιλίες κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και στις αναρτήσεις του κ. Πολάκη εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Προκαλέσατε μια συζήτηση για την οικονομία και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικά αλλά η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σας οδήγησε σε αυτά τα 15 λεπτά», είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ανέφερε «νόμιζα ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την προ ημερησίας για την οικονομία. Αντ’ αυτού αφιέρωσε για να σχολιάσει τα tweet του κ. Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του κ. Πολάκη.
Κύριε Μητσοτάκη δεν είστε τρολ στα social media, είστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.

Είπατε ότι χάσαμε με 5-0 αλλά μας τρελάνατε στα αυτογκόλ, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και συνέχισε: Τι θα λέτε στο μέλλον όταν άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα;

«Θεσμική χυδαιότητα είναι τα θαλασσοδάνεια, οι μίζες της Siemens»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους Παύλο Πολάκη και Πάνο Καμμένο.

«Δεν θα σχολίαζα αν δεν άκουγα μια φράση που πραγματικά με προκαλεί. Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα. θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες που τις είχατε θαμμένες στα συρτάρια σας. Τα θαλασσοδάνεια που παίρνατε εσείς και οι εκδότες. Όταν οι μίζες της Siemens κατέληγαν στα ταμεία των χρεωκοπημένων κομμάτων σας. Θεσμική χυδαιότητα είναι να νοσηλεύονται εκεί τζάμπα συγγενικά σου πρόσωπα. Είναι να αξιοποιείς την θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια. Ηταν αυτό που κάνατε στο Politico ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν χρειαστεί θα βγουν στη βιοπάλη»
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα πάντα για την καρέκλα είπε ότι δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτές.
«Φτάσατε στο σημείο σήμερα να κατηγορήσετε τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτες. Αν το κόμμα τους ζητήσει θα είναι πάλι στην βιοπάλη γιατί δεν είναι ανεπάγγελτοι όπως κάποιοι άλλοι».

Θα είναι ο πρώτος που θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει στις εκλογές
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε πως στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ο κ.Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χάσει στις εκλογές. «Θα είστε ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς γιατί θα νικά στις δημοσκοπήσεις αλλά όταν έρθει η κάλπη θα καταλάβετε ότι στις εκλογές δεν μιλούν οι δημοσκόποι αλλά ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη 

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα αρχικά για τα περί θεσμικής χυδαιότητας  λέγοντας «θεωρώ ως ακραία έκφραση, θεσμικής χυδαιότητας το γεγονός ότι και σήμερα λέτε ασύστολα ψέμματα».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα υπογράψουν με τους δανειστές ό,τι χρειαστεί για να παραμείνουν στην καρέκλα. «Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. Να θυμίσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίσατε μέτρα 5,1 δις ευρώ. Μειώσεις συντάξεων. Κάποιοι φτωχοί θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Ποιόν κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι ήσασταν συνεπείς σε αυτό που κάνατε;», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς
Ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η τρομοκρατία είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. «Για να μην θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ευπρόσδεκτες. Στο Politico υπήρχαν κάποιες δικές μου φράσεις και επιμένω σε αυτό: Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς. Θα πείτε σε εμένα ντροπή μου; Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας. Εχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία; Η ιστορία δεν παραγράφεται», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε «μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση. Οχι σ εμένα αυτά!».

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας
Για την αποτυχία στην διαπραγμάτευση φταίει η αντιπολίτευση, για τα capital controls φταίνε οι κακοί ξένοι, για την ανομία στα πανεπιστήμια φταίει ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τα θύματα της εγκληματικότητας φταίει η κακιά στιγμή. Αναλάβετε επιτέλους κ. Τσίπρα τις ευθύνες σας. Είστε ένας πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων, είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Εξεταστική για το Noor1
Αναφερόμενος στην υπόθεση του Noor1 ο πρόεδρος της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης είπε «ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει».
Συγκεκριμένα ανέφερε: ««Ακουσα ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και δεν τις καταθέτει. Αν λοιπόν αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι’ αυτή την υπόθεση ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή. Εγω δεν καλύπτω κανέναν. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η υπόθεση του Noor1 είναι γνωστή από το 2014. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση όταν ο κ. Μαρινάκης έγινε υπερθεματιστής; Φαντάζομαι καμπανάκια θα έπρεπε να έχετε βαρέσει από νωρίς. Αν δεν συναντούσε ο Τσίπρας το Μαρινάκη στο Μαξίμου τον συναντούσε ο Παππας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να μάθουμε, ποιος μιλούσε με ποιον.
Επανέλαβε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό αν γνώριζε ότι ο κ. Καμμένος μιλούσε με έναν ισοβίτη.

«Αν το γνωρίζατε έχουμε πρωθυπουργική ανάμειξη. Αν δεν το γνωρίζατε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί. Οσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου δεν είναι φυσιολογικό να μιλάει ένας υπουργός με έναν ισοβίτη. Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν συμβαίνει αυτό». Ρώτησε μάλιστα τον κ. Καμμένο αν μιλάει συχνά με ισοβίτες. «Η διάκριση των εξουσιών κ. Τσίπρα ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες. Ο κ. Καμμένος μας ζήτησε να προχωρήσουμε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Συμφωνείτε να γίνει εξεταστική για το ζήτημα αυτό;».

«Πού έχετε δουλέψει κ.Τσίπρα, πόσα ένσημα έχετε κολλήσει;» 
Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα  «δεν γεννήθηκα ανεπάγγελτος. Εχω δουλέψει 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα». Για να συνεχίσει «εσεις κύριε Τσίπρα που ακριβώς έχετε δουλέψει; Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; Νόμιζα οτι αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Ο,τι στοιχεία έχετε να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη

«Για την υπόθεση ενός πλοίου που βρέθηκε με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης και στην πορεία γίναμε μάρτυρες θανάτων πολλών εκ των βασικών μαρτύρων. Αυτή η υποθεση δεν ήρθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε γι’ αυτούς τους ξαφνικούς θανάτους αλλά ήρθε προσφάτως, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπ. Αμυνας ότι προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αυτή διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ετσι είναι το λιγότερο άστοχο όσο διαρκεί η εξέταση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη να προτείνετε εξεταστική επιτροπή.

Τι στοιχεία έχουμε μέχρι τώρα; Οτι ο υπ. Αμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται φυλακισμένος όταν του ζήτησε βοήθεια να μιλήσει για να ρίξει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Και τι έπραξε; Του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη. Αν έχετε κάτι παραπάνω από αυτό ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη να καταθέσετε ό,τι έχετε».

Ιστορικό ατόπημα ότι η αριστερά σημαίνει τρομοκρατία

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα της ιδεολογικής προέλευσης της τρομοκρατίας.

«Το άλλο θέμα για το οποίο κυρίως πήρα το λόγο είναι το εξής. Είχατε σήμερα την ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό ατόπημα που διαπράξατε. Δεν πρέπει να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα. Αυτός ο τόπος έχει ιστορία και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία. Γνωρίζει αυτός ο λαός πως προέκυψε η δικτατορία.

Μετά βεβαίως και υπήρξε και από την πλευρά της άκρας αριστεράς όπως είπατε, φαντάζομαι αναφέρεστε στην 17Ν. Δεν υπήρξε για σας η δολοφονία Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία Πέτρουλα, η δολοφονία Τεμπονέρα;

Λυπάμαι αλλά επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανιστόρητος.

Θα ήθελα να ανακαλέσετε. Είναι άδικη και ανιστόρητη η τοποθέτησή σας».

Μητσοτάκης: Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε προς τον πρωθυπουργό: «Επιχειρήσατε να διαστρεβλώσετε τα λεγόμενά μου. Μίλησα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν μίλησα για τη Χούντα.

Ουδέποτε θα μπορούσα να αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια για σας ότι έχετε σχέση με κατάλυση της Δημοκρατίας. Σας χρεώνω ότι δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε προτεραιότητα, ότι αφήνετε τα Εξάρχεια εκτός νόμου.

Γιατί συγχέετε την περίπτωση Τεμπονέρα; Εγώ μιλάω για οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες που για δεκαετίες συστηματικά δολοφονούσαν».

Τσίπρας: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, τι λέει η ΝΔ:

Ο Αλέξης Τσίπραςς πήρε ξανά το λόγο: «Στην προσπάθειά σας κ. Μητσοτάκη να χρυσώσετε το χάπι υποπέσατε σε σφάλμα. Στο Politico δεν είπατε αυτά. Εκτός εάν έγραψαν άλλα από αυτά που είπατε, οπότε να ζητήσουμε όλοι μαζί από τα διεθνή μέσα να είναι πιο προσεκτικά όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Στο Politico είπατε ότι κατά τα πρόσφατα χρόνια η τρομοκρατία προέρχονταν κατά το μεγαλύτερο βαθμό από την άκρα αριστερά. Είναι δυνατόν να παραγράφουμε όσα έχουν γίνει;

Είπατε για τη μεταπολίτευση τώρα. Και στα χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξαν φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά. Και να πάμε στα πιο πρόσφατα. Τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Εμείς θεωρούμε ότι, πέρα από πολιτικό κόμμα , είναι η ίδια και οι παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση. Εσείς θα συμφωνήσετε μ’ αυτό; Πείτε το, τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Αν συμφωνήσετε μαζί μου τότε κάνατε διπλό ατόπημα και με τη συνέντευξή σας στο Politico και εδώ σήμερα.

Μητσοτάκης: Είναι αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση η ΧΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου το λόγο για να απαντήσει στον Πρωθυπουργό: «Δεν είπα ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα της εξωκοινοβουλευτικής άκρας αριστεράς. Είμαστε ενωμένοι, θέλω να πιστεύω, απέναντι στα άκρα. Αυτό δεν θα διαγράψει την ιστορική πραγματικότητά. Γιατί συγχέεται την δολοφονία Τεμπονέρα; Μιλάμε για συστηματική τρομοκρατία στην χώρα. Διαβάστε κ.Τσίπρα εσείς και οι βουλευτές σας τα μανιφέστα των τρομοκρατών. Προέρχονται από την άκρα εξωκοιβουλευτική αριστερά, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση με στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης η Χρυσή Αυγή, είστε ευχαριστημένος κ.Τσίπρα τώρα;»