Ερωτήματα για τη στάση των Τούρκων – η Νέα Δημοκρατία

Ελβετία.- Δέκα ερωτήματα για τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατέθεσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τον χώρο της Διάσκεψης για το Κυπριακό το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει».

Τα ερωτήματα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατήγγειλε ότι «κάποιοι κάνουν γύρω – γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».

«Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».

Η Νέα Δημοκρατία

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώνει πως η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει:

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται στην Ελβετία.

Η εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη.

Η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλει ταυτόχρονα να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα:

– Γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων;

– Σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει;

Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι – σε Κύπρο και Ελλάδα – αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης».