Βράβευση Κύπριας λογοτέχνιδας στο Παρίσι

Η Κυπρία ποιήτρια Κλεοπάτρα Μακρίδου-Robinet τιμήθηκε για το ποιητικό της έργο με το αργυρό μετάλλιο και δίπλωμα από τη διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών / Arts- Sciences- Lettres σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 24 Ιουνίου 2017.
Στο σκεπτικό της βράβευσης της ποιήτριας τονίστηκε ιδιαίτερα η δημιουργική κι ευαίσθητη γραφίδα της, με την πρωτότυπη επιθετικοποίηση των ουσιαστικών και τους ασυνήθεις συνειρμούς που δίνουν μιαν ιδιαίτερη υπερρεαλιστική δύναμη στην ποίηση της καθώς και η ικανότητα της να τιθασεύει τις λέξεις και να ζωντανεύει μέσα από αυτές μεγάλες προσωπικότητες από την μακραίωνη ιστορία της Κύπρου. 

Η βραβευθείσα αριστερά παραλαμβάνει το βραβείο από την Πρόεδρο της Ακαδημίας


Η ποιήτρια δείχνει μέσα από το έργο της ότι η μοίρα των καλλιτεχνών που προέρχονται από χώρες με πλούσιο και πολύχρονο πολιτισμό είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική. Η καλλιτεχνική παραγωγή με τέτοια πλούσια ιστορία και κληρονομιά αποτελεί καθημερινό αγώνα. Ο καλλιτέχνης είτε αφήνεται να απορροφηθεί πλήρως από το βάρος της Ιστορίας, είτε ξεκινώντας από αυτή τη βάση χτίζει τη δική του ιστορία, τη δική του παραγωγή, χωρίς να απαρνείται την εμπειρία των περασμένων αιώνων. Τότε, η καλλιτεχνική παραγωγή μετουσιώνεται και ριζώνει στην ιστορία. Ζώντας για χρόνια στη Ορλεάνη της κεντρικής Γαλλίας, η Κλεοπάτρα Μακρίδου-Robinet επέλεξε τον δεύτερο δύσκολο δρόμο.
Ως άξιος γόνος της Κύπρου, είναι σαφώς εμποτισμένη από την ζωή της νήσου της Αφροδίτης . Η σκέψη και η έκφραση της γίνονται ένα με το νησί, ένα με την ιστορία του και τη ζωή του. Το βίωμα της Κύπρου μέσα από τους αιώνες αποτελεί το επίκεντρο της ποίησης της Κλεοπάτρας Μακρίδου-Robinet. Η δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας με την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και όλα τα δραματικά γεγονότα που συνδέονται με αυτή την κατάσταση, η πληγή, με λίγα λόγια, που σημαδεύει το πρόσωπο του νησιού, κομμένο στα δυο από την τουρκική εισβολή του 1974, συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, μέσα από την ποίηση της.
Πέραν από αυτό, η ποιήτρια αγγίζει μέσα από το έργο της διαχρονικά θέματα όπως αυτό του διαχωρισμού του ξεριζωμού, της ειρήνης και του πολέμου, της ζωής και του θανάτου… Μέσα από την προσωπική της εμπειρία, η Κλεοπάτρα ασχολείται με τα μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα που επηρεάζουν όλη την ανθρωπότητα.
Το σημαντικό ποιητικό έργο της βραβευθείσας παρουσίασε η Κύπρια Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan, πολιτιστική σύμβουλος της διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών / Arts-Sciences- Lettres στο Παρίσι και μεταφράστρια, η οποία ζει και εργάζεται στη Λυών Γαλλίας.