Το ελληνικό νησί που είναι σαν «Πολιτεία» της Αυστραλίας

Κύθηρα.- Το χωριό Μητάτα των Κυθήρων κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Δεν υπάρχει οικογένεια σε αυτό το χωριό που να μην έχει συγγενείς στην Αυστραλία. Και, φυσικά, περισσότεροι είναι οι κάτοικοι των Μητάτων που ζουν στην Αυστραλία από το ίδιο το χωριό τους.

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της Πρώτης Αυστραλιανής Εβδομάδας των Κυθήρων, στις οποίες παρευρέθηκαν και ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα John Griffin, με τον σύντροφό του, Pakapat Thipayaprapai, μαζί με πολλούς ομογενείς

Από το χωριό αυτό κατάγεται και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και παραγωγός Τζορτζ Μίλερ (Γιώργος Μηλιώτης).

Το χωριό αυτό, που γίνονται ανακαινίσεις σημαντικών κτιρίων του επισκέφθηκε ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα, John Griffin, με τον σύντροφό του, Pakapat Thipayaprapai.

Ο κ. Griffin επισκέφθηκε τα Κύθηρα στο διάστημα 2 με 5 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του δημάρχου του νησιού, Ευστράτιου Χαρχαλάκη.

Αυτή ήταν και η τελευταία επίσημη εμφάνιση του κ. Griffin καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στην Ελλάδα και επιστρέφει στην Αυστραλία.

Ο κ. Χαρχαλάκης τον προσκάλεσε στα Κύθηρα με την ευκαιρία της Πρώτης Αυστραλιανής Εβδομάδας των Κυθήρων που έγινε εκεί.

Ο κ. Griffin επισκέφθηκε την υπαίθρια αγορά στον Ποταμό και το Δημαρχείο των Κυθήρων όπου συναντήθηκε με τον κ. Χαρχαλάκη, τον πρόεδρο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αυστραλίας κ. Κυπριώτη, και άλλους διακεκριμένους ομογενείς από την Αυστραλία.

Ο Αυστραλός πρέσβης εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση με θέμα «Kytherians Down Under», παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Φιλίας μεταξύ ομάδων από τα Κύθηρα και την Αυστραλία στο στάδιο «Παναγιώτης Μάγειρος» που φτιάχτηκε με χρήματα του ομογενή επιχειρηματία από το Σίδνεϊ και επισκέφθηκε χώρο στα βόρεια Κύθηρα όπου διεξάγει έρευνες το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Εκτιμάται ότι στην Αυστραλία εδώ και πάνω από εκατό χρόνια ζουν πολλές χιλιάδες Κυθήριοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς.

πηγή: Neoskosmos.com