Εντείνονται οι αντιδράσεις από την μετακίνηση της Θάνου στο Μαξίμου

Αθήνα.- Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια από κόμματα και όχι μόνο, προκαλεί η μετακίνηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην ΓΓ του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου.

Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε.  Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια», προσθέτει.

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της…» σχολίασε με ανάρτησή του στο Τwitter o αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τα νέα καθήκοντα της τέως του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού στο Liberal.gr:

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα.

» Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών.

» Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία.»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση: «Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη» δήλωσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότηση τους.

Εντείνονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις, όσο και οι αντιδράσεις στο νομικό κόσμο της χώρας, για την τοποθέτηση της Βασιλική Θάνου, έως πριν δέκα μέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στη θέση του επικεφαλής του Νομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού.

«Απροκάλυπτα αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών» χαρακτηρίζουν οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στη θέση αυτή από την κυβέρνηση.

Οι κ. Σκανδάμης και Ιωαννίδης προτείνουν τη λήψη νομοθετικών μέτρων, ή και σχετικής συνταγματικής πρόνοιας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους ανώτατους δικαστικούς πριν να μπορούν να μεταπηδήσουν σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

«Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» επισημαίνουν.