Τουρκικό “σουλάτσο” στην κυπριακή ΑΟΖ – “Μπαρμπαρός” και “Ίμβρος” έξω από την Πάφο

Λευκωσία.- Με κάθε τρόπο φροντίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά το σεισμογραφικό Barbaros που άλλαξε ρότα και από Μόρφου έβαλε πλώρη για την Πάφο, στην περιοχή πλέει και η φρεγάτα “Ίμβρος”.

Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα “West Capella”, που βρίσκεται στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια, μπήκε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από το κυπριακό λιμενικό μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί. Λίγο αργότερα τοπ έκανε και σήμερα η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο “West Capella” συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί έγιναν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Το Barbaros

Το τουρκικό σεισμογραφικό, αρχικά, έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας (σ.σ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν) για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αργά χθες Παρασκευή (14.07.2017) άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα Σάββατο (15.07.2017) είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το “6”, εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή. Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Το Barbaros αλλάζει συνεχώς δρομολόγια. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.