Μηνύματα για την Επέτειο της Δημοκρατίας

Αθήνα.- Η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της 43ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Υπογραμμίζοντας πως «μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Διάκρισης των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων :

  • Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμ
  • ό του Συντάγματος.
  • Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
  • Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

    Στην δεξίωση για την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσαν το “παρών” οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε και τα “πηγαδάκια” και τους χαλαρούς διαλόγους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.

Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Σε μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι 43 χρόνια μετά, η 24η Ιουλίου συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται αποφασιστική πολιτική βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα.

«Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και τους αγώνες του λαού μας για Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως στα χρόνια που «πέρασαν από τότε, η πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των θεμελιωδών αυτών αρχών δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Η εκτεταμένη διαπλοκή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, η απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και βεβαίως οι πολλαπλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ύψωσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σοβαρά εμπόδια».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας πως σήμερα, 43 χρόνια μετά, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας «συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας».

Επισήμανε πως τώρα «ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης».

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός τόνισε «αυτό απαιτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποφασιστική πολιτική βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό. Να συμμετέχουν ενεργότερα οι πολίτες στα κέντρα αποφάσεων. Να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια της δημοκρατίας. Το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές. Αλλά και σε αυτούς και αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την ελευθερία στο τόπο μας».

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί, η κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψουν την «πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης» έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 43 ετών από τη Μεταπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι βλέπει τη Δικαιοσύνη ως «θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της» κι ότι επιχειρεί υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών που είναι πρωτοφανής τα τελευταία 43 χρόνια.

«Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Προσθέτει ότι η ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας «εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών».

Ο κ. Μητσοτάκης στέκεται στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΝΔ κατά την μεταπολίτευση, για την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί. Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας», καταλήγει.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

“Σήμερα τιμούμε όσους θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία” σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά στο μήνυμά της κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη 43η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

“Η σημερινή επέτειος επισκιάζεται από το κλίμα πόλωσης και διχασμού που συστηματικά καλλιεργεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ . Με τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές και την υπονόμευση του κράτους δικαίου. Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί” τόνισε η κ. Γεννηματά.
“Το μήνυμα της ημέρας παραμένει η ενότητα του λαού και η εγρήγορση των πολιτών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο κ. Τσίπρας” κατέληξε η κ. Γεννηματά.