Δεν έχει τεθεί σε ισχύ η Holiday Working Visa με την Αυστραλία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η υπόθεση της πολύκροτης Holiday Working Visa δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ! Αυτό παρά το ότι με τη σχετική τροπολογία, που πρόσφατα (7 Ιουλίου 2017) κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, μπορεί να προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την εκκρεμούσα από το 2014 συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, πλην, όμως, ακόμη δεν την έχουν υπογράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί και η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνείται να την ξεκινήσει!

Αυτό συνάγεται από  συνέντευξη που παραχώρησε στην Panhellenic Post  ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) Peter Katsampanis.

Ο κ. Κατσαμπάνης, που είναι γερουσιαστής στη Δυτική Αυστραλία με το Φιλελεύθερο κόμμα (σ.σ. γερουσιαστης από 2013 μέχρι τον Μάρτη 2017. Τον Μαρτη έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε την έδρα του Hillarys στην Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας) απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΡΗΡ είπε τα εξής:

«Το θέμα της Working Holiday Visa, με την Αυστραλία, γνωρίζω ότι πέρασε ένα καινούργιο ψήφισμα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ακόμα περιμένει –έχουμε μάθει από πηγές- τις υπογραφές υπουργών εδώ στην Ελλάδα  και μέχρι να γίνει αυτό, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει το δικαίωμα σήμερα ένας  Έλληνα να κάνει την αίτηση γι αυτήν τη μορφή βίζας».

Στο ερώτημα ότι τη σχετική νομοθετική διάταξη έχει ανακοινωθεί πως την έχουν υπογράψει όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί στις 3 Ιουλίου 2017 (σ.σ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου, Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, και ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ), ο κ. Κατσαμπάνης μας είπε:

«Το Πρόγραμμα πέρασε, να λέμε το σωστό. Αλλά τώρα περιμένει τις υπογραφές των υπουργών. Αυτό έχουν επισημάνει οι αυστραλιανές αρχές και μέχρι να γίνουν αυτές οι απαραίτητες διαδικασίες δεν μπορεί κάποιος  να διεκδικήσει αυτή τη βίζα. Εγώ εύχομαι οι διαδικασίες που απομένουν να γίνουν γρήγορα γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στους νέους να μπορούν να βγουν έξω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να πάρουν μεγάλη εμπειρία, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στην Ελλάδα όχι μόνο με πόρους, αλλά και με καλύτερες γνώσεις. Και αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της νέας εθνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία –που είναι πρωτοβουλία της  Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης-  αφορά 500 Έλληνες πολίτες ηλικίας 18 – 31 που κάθε χρόνο θα μπορούν να επισκεφθούν για 12 μήνες την Αυστραλία και με δικαίωμα εργασίας.  ‘Εχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες από το 2014, και απομένει η διεκπεραίωση της από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, του Υπουργείου παιδείας στην Ελλάδα.

ΥΓ: Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Προέδρου της ΠαΔΕΕ Peter Katsampanis στην Panhellenic Post,  θα δημοσιευθεί αργότερα.