Πανηγυρικός ο εορτασμός της Αγ. Παρασκευής στο Μέτσοβο

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτό: Αθηνά Πανάγιου

ΜΕΤΣΟΒΟ: Με επισημότητα, λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη, συμμετοχή πλήθους κόσμου και μέσα στα παραδοσιακά πλαίσια του Μετσόβου γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου 2017, κατά την οποία γιορτάζει ο ιστορικός καθεδρικός ναός της πόλεως, που διετέλεσε παλιότερα εξαρχικός (1659-1924) και μητροπολιτικός (1924-1928).

Την παραμονή της γιορτής ψάλθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός, με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας διαμέσου των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε αρτοκλασία.

Συγκαθιστός χορός από όλους στο κουλτούκι Μετσόβου.

Το πρωί της γιορτής τελέστηκε στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας, κάνοντας χρήσιμες επίκαιρες επισημάνσεις.

Ακολούθως έγινε η περιφορά της εικόνας από καβαλάρηδες που στόλισαν τα άλογά τους με μεράκι και φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές τους. Στη συνέχεια στον ευρύτερο αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής «Κουλτούκι» έλαβαν χώρα οι παραδοσιακοί χοροί των γυναικών, ο «διπλός» χορός και ο «συγκαθιστός» και κληρώθηκε η ζώνη της Αγίας Παρασκευής για τις γυναίκες («πλότσα» στα βλάχικα) αλλά και των ανδρών («σουστέκι»).

Μητροπολίτης Ιωαννίνων και τοπικές αρχές παρακολουθούν τα χορευτικά δρώμενα .

Την ευθύνη οργάνωσης όλων αυτών των εκδηλώσεων είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνης. Τότε καθιέρωσε και την απονομή μιας πλουμιστής ζώνης σε μια νεαρή με την παραδοσιακή στολή, ένα κίνητρο για τις νέες γενιές να συνεχίσουν την παράδοση των γονιών τους φορώντας την πλούσια και μοναδική μετσοβίτικη ενδυμασία. Και κρίνοντας από τη συμμετοχή των ντόπιων η εκδήλωση πέτυχε απόλυτα και καθιερώθηκε ως ετήσιος παραδοσιακός θεσμός. Κορίτσια και γυναίκες σχηματίζοντας κύκλους στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Παρασκευής, χορεύουν και τραγουδούν τον έρωτα, την ξενιτιά, τη χαρά, τη λύπη, την προσμονή.

Η Αγία Παρασκευή είναι ανέκαθεν η προστάτιδα των Βλάχων που την ονομάζουν “Saint Veneri” και την ταυτίζουν με την αρχαία θεά Αφροδίτη (Venus-Veneris στη λατινική).

Καβαλάρηδες με παρδοσιακές στολές συμμετέχουν στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής.

Τις απογευματινές ώρες στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου έγινε ο μεγαλοπρεπής τρανός χορός με την ευθύνη και οργάνωση του Δήμου Μετσόβου, αλλά και τη συμμετοχή χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και πολιτιστικών συλλόγων από τα Γιάννενα, τη Βέροια και τη Δράμα.

Μικρός αναβάτης περιφέρει την εικόνα της Αγ. Παρασκευής.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές των Ιωαννίνων και του Μετσόβου εκπροσωπούμενες από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Μετσόβου Τζαφέα Κώστα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πλήθος λαού, ντόπιων και ξένων τουριστών.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Διπλός χορός γυναικών στο προαύλειο της Αγ. Παρασκευής