Ο ομογενής πολιτικός Νικ Ξενοφών κρατάει το όνομα όχι, όμως και την υποκοότητα!

Μελβούρνη.- Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και την έρευνα που διεξάγεται πλέον σε ολόκληρη την Αυστραλία και αφορά τους βουλευτές και γερουσιαστές εκείνους που, ενδεχομένως, διατηρούν διπλή υπηκοότητα, σε μια χώρα που δεν επιτρέπει στους πολιτικούς της κάτι τέτοιο, δύο γερουσιαστές των Πράσινων αναγκάστηκαν ήδη την περασμένη εβδομάδα να υποβάλουν την παραίτησή τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο που έκανε πριν λίγες ημέρες στα αυστραλιανά μέσα ο ομογενής γερουσιαστής και αρχηγός του κόμματος NXT, Νικ Ξενοφών.

Ο ομογενής, που έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Νότια Αυστραλία, δήλωσε κατηγορηματικά ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποποιηθεί την κυπριακή και την ελληνική υπηκοότητα, επειδή απλώς «δεν τις θέλει».

«Παρ’ ότι έχω γεννηθεί στην Αυστραλία, έχω στείλει επιστολές και στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου και έχω ενημερώσει με σαφήνεια ότι δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να θεωρούμαι πολίτης των δύο αυτών χωρών και, κατά συνέπεια, αποποιούμαι κατηγορηματικά και τις δύο υπηκοότητες», είπε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

«Ποτέ δεν έχω κάνει αίτηση να γίνω Έλληνας ή Κύπριος πολίτης, δεν με ενδιέφερε ποτέ να γίνω πολίτης μιας άλλης χώρας. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Αυστραλός και γεννήθηκα σε τούτο τοn τόπο και κίνησα από πολύ νωρίς όλες τις νόμιμες διαδικασίες γιατί ήθελα να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό το ζήτημα» συμπλήρωσε ο Ξενοφών, ενώ αποκάλυψε ότι σε τυχαία συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου στο αεροδρόμιο της Αδελαΐδας, ο ίδιος της δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν έχει υπάρξει και ουδέποτε θέλησε να γίνει Κύπριος πολίτης.

«Μάλιστα και εκείνη μου απάντησε ότι ούτε η Κύπρος με θέλει ως υπήκοό της» συμπλήρωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ξενοφών.

Σύμφωνα με το Άρθρο 44 του αυστραλιανού Συντάγματος, απαγορεύεται ρητά σε οποιονδήποτε πολίτη με διπλή υπηκοότητα να θέτει υποψηφιότητα βουλευτή ή γερουσιαστή στην Αυστραλία είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Εγώ νιώθω περήφανος για την καταγωγή μου, αλλά, ταυτόχρονα, σέβομαι την γνώμη του γερουσιαστή Ξενοφώντα. Καθένας έχει δικαίωμα και είναι ελεύθερος να εκφέρει την γνώμη του, αλλά θεωρώ ότι είναι ταυτόχρονα και δικαίωμα της Ύπατης Αρμοστή να απαντήσει στον γερουσιαστή Ξενοφών όπως εκείνη θεωρεί σωστό» δήλωσε στο Νέο Κόσμο ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Κυπριακής Κοινότητας, Χρίστος Ιωάννου, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας

«Προσωπικά παροτρύνω όλους τους πατριώτες μας να πάρουν την κυπριακή τους υπηκοότητα και να στηρίξουν έτσι την πατρίδα μας που μας έχει τόση ανάγκη» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, καθηγητής Ανδρέας Ευδοκίου, όταν ρωτήθηκε επί του θέματος.

«Ο γερουσιαστής Ξενοφών γεννήθηκε εδώ αλλά πάντα αναφέρει την καταγωγή του πατέρα του και θεωρώ ότι οφείλουμε να μην βγάζουμε τις δηλώσεις εκτός περιεχομένου και να μην τους δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις υπάρχουσες» δήλωσε ο κ. Ευδοκίου.

Να σημειωθεί, ότι στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, ο οποίος διαβεβαίωσε σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι το Εργατικό Κόμμα ελέγχει πάντα την υπηκοότητα των υποψηφίων του έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρανοήσεις όσον αφορά το θέμα της υπηκοότητας.