Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ασφαλή δρόμο προς τη σταθερότητα- Τι απαντά η ΝΔ

Λαμία
Η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, στη Λαμία, προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την μετάβαση αυτή με τον πλέον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο.

Ο Αλέξης Τσιπρας προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση αυτών που έχουν γίνει και εκείνων που έπονται, και υπογράμμισε την αύξηση της χρηματοδότησης της περιφέρειας και την πολύ καλή συνεργασία κυβέρνησης -περιφέρειας παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες. Χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα το θέμα της ανάπτυξης και προέκρινε σοβαρότητα και ευθύνη για να επιτευχθεί. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το αναπτυξιακό σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχεται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις.

«Οι διήμερες εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την καλή και ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την περιφέρεια.

«Για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά. Ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση πάνω στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, δεν προαπαιτεί ταύτιση απόψεων αλλά στοιχειώδη κουλτούρα διαλόγου, που ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν είναι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσιπρας υπογράμμισε πως τώρα η χώρα βρίσκεται σε έναν ασφαλή δρόμο και χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα την ανάπτυξη.

«Ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες περιφέρειες, κάποια συμφέροντα, κάποια κόμματα ή την κυβέρνηση. Αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας. Αφορά στην εθνική μας κυριαρχία. Αφορά στην ευημερία του λαού μας, αφορά στο μέλλον των νέων ανθρώπων, στο αύριο των παιδιών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι «αυτή ακριβώς η ζωτική σημασία της ανάπτυξης την τοποθετεί εκ των πραγμάτων στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας, όχι κομματικής, όχι κυβερνητικής, αλλά εθνικής».

«Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν υπάρξει. Δεν θα ακουμπήσει τους ανθρώπους, δεν θα ακουμπήσει εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης. Δίκαιη ως προς την ισόρροπη πρόοδο όλων των περιφερειών της χώρας, ως προς την κατανομή των πόρων, αλλά και ως προς την κατανομή των ωφελημάτων, με προτεραιότητα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν βαρύτερο κόστος στην περίοδο της κρίσης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσιπρας συνέδεσε την ανάπτυξη με τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής και με την εμπέδωση αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας. Υπογράμμισε την προώθηση των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε παρά πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στην Παιδεία, στην Υγεία, στο κράτος και στους θεσμούς του και στην αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Για την επίτευξη σημαντικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα, ο πρωθυπουργός ζήτησε ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες και ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς.

«Θα αδικούσαμε το λαό εάν επιχειρούσαμε να μπούμε στην επόμενη ημέρα με κανόνες που εφαρμόστηκαν και μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναφερθείς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε λόγο για σοβαρά παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και τη σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένη από την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

«Η κατανομή έγινε το 2014 – εμείς τη βρήκαμε – με κριτήριο αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με στοιχεία του 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το κριτήριο αυτό είναι εντελώς ανεπαρκές στο να αποτυπώσει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στις Περιφέρειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο, «καταγράφηκε στο 26,6% το περασμένο Μάρτιο, έναντι 22,5% τότε, στο σύνολο της χώρας» τόνισε και έκανε λόγο για αδικία την οποία η κυβέρνηση έχει χρέος με κάθε μέσο να την αλλάξει.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικούμε, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσιπρας είπε πως η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους για να στηρίξει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του Περιφερειακού Προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. «Η συνολική χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος να φτάσει τελικά τα 300 εκατομμύρια, από 190 που ήταν αρχικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για το ΕΣΠΑ είπε πως για το 2015 αυξήθηκε από 8,5 εκατ. ευρώ σε 30,5 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Για το 2017 ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιστοιχούσαν στην Περιφέρεια 11,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω της ένταξης 32 νέων έργων ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 23,5 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά, λοιπόν, την τριετία 2015-2017 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσό υπερτριπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε περίπου 30 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Της Στερεάς, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικών φορέων.

Επίσης, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της Παράκαμψης Χαλκίδας στο τμήμα Λαμψάκου – Ψαχνά, με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: τη στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής και κοινωνικής βάσης, τη στήριξη των υποδομών και την περιβαλλοντική αειφορία.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε τη στήριξη της υπάρχουσας βιομηχανικής ζώνης, ειδικά στους κλάδους των ηλεκτρονικών συστημάτων, των μηχανολογικών κατασκευών, των μεταλλικών κατασκευών, αλλά και των τροφίμων και των χημικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, και όπως είπε, αποφασίστηκε συνάντηση τις προσεχείς ημέρες εκπροσώπων των εργαζομένων, της διοίκησης και της Εθνικής Τράπεζας με τον υπουργό Ενέργειας. Πάντως επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας με ενιαία μορφή και η ένταξή της, υπό αυτή την προοπτική, στο υπερ-Ταμείο.

«Με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, φτάσαμε σε μία σημαντική συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πάντως πως «το υπουργείο Ενέργειας ενεργεί ώστε να λυθεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του μεταλλουργικού εργοστασίου και των άλλων εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο δημόσιο μεταλλείο, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τον Ασωπό, είπε πως τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, έχουν αναλάβει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την εξυγίανση της περιοχής, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας με την Περιφέρεια, τον δήμο και τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και εξαντλητικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 115 εκατ. ευρώ προέρχονται από δημόσιους πόρους.

Για τον αγροτικό τομέα ο πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το αρδευτικό, η ειδική περίπτωση της Κωπαΐδας και ο αναδασμός. «Προτεραιότητά μας θα αποτελέσουν τα έργα αναδασμών και εγγειοβελτιωτικών γύρω από το Κωπαϊδικό Πεδίο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για εγγειοβελτιωτικά έργα στο σύνολο της χώρας ανέρχεται στα 426 εκατ. ευρώ και για αναδασμούς σε 17 εκατ. ευρώ, από τα οποία σημαντικό μέρος θα διατεθεί στη Στερεά.

Για τον τουρισμό είπε ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια αναπτυξιακή δύναμη για τον τόπο, καθώς η Στερεά Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο, ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, διατροφικό πρότυπο βασισμένο στην τοπική παραγωγή, μεγάλες δυνατότητες τόσο ορεινού όσο και παραθαλάσσιου και θαλάσσιου τουρισμού. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης χώρων και τοποθεσιών πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού και την αδειοδότηση 103 νέων τουριστικών επιχειρήσεων κατά τα έτη 2016-2017.

Για τα έργα που σχετίζονται με την ενέργεια και τις υποδομές, ο πρωθυπουργός τόνισε τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιφέρειες της χώρας, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, όσο και για φθηνότερη θέρμανση στα νοικοκυριά.

«Στην περίοδο 2017-2021 θα αναπτυχθούν επιπλέον 327 χλμ δικτύων χαμηλής και υψηλής πίεσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο χαμηλής πίεσης υπολογίζεται να καλύψουν 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 99 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έχουμε ήδη χορηγήσει άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 600 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον μηχανισμό στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον τομέα των υποδομών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ε- 65.

«Στο έργο αυτό», είπε, « έγινε αναστολή εργασιών τον Φεβρουάριο του 2011. Και τον Νοέμβριο του 2015 υπογράφτηκε τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης». «Η κυβέρνησή μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «με στοχευμένες ενέργειες πέτυχε τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου την 31η Μαρτίου 2017 και ως ημερομηνία πλήρους ολοκλήρωσης την 31η Αυγούστου 2017. Μέσω διαπραγμάτευσης, περιορίστηκε στο 33% το ύψος των αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλλει το δημόσιο και αποφεύχθηκε η επιβολή τεράστιων προστίμων από την ΕΕ».

Επίσης, προχωρούν στην Περιφέρεια μια σειρά οδικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως η παράκαμψη Χαλκίδας, από τη Νέα Λάμψακο στα Ψαχνά, η παράκαμψη Βασιλικών αλλά και η ανακατασκευή των γεφυρών Αταλάντης, Ριτσώνας και Θήβας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που θα οδηγήσουν σε ορθή και αναλογική χρέωση του εθνικού δικτύου. Ενώ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Δομοκός, που ξεκίνησε το 1997 και η κυβέρνηση την παραλάβαμε μόλις στο 17% του φυσικού της αντικειμένου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα παραδοθεί στους πολίτες οριστικά την Άνοιξη του 2018, ενώ το Φθινόπωρο θα παραδοθεί το πρώτο τμήμα από Τιθορεα έως Λιανοκλάδι.

Ο Αλέξης Τσιπρας είπε, επίσης, ότι από τον Αύγουστο τίθενται σε λειτουργία τα νέα δρομολόγια Αθήνας – Χαλκίδας με ηλεκτροκίνηση, χωρίς ενδιάμεσες αλλαγές τρένων.

Για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων των λεκανών απορροής ποταμού της Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει κυρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ακόμα έκανε εκτενή αναφορά στις περιοχές Natura 2010, καθώς στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται 12.

Ενώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Αλέξης Τσιπρας είπε πως στόχος είναι η κατά 50% ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων στην πηγή και η επεξεργασία του υπόλοιπου 50% σε μονάδες, υψηλής τεχνολογικής στάθμης, διαδημοτικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας.

Για τα υγρά απόβλητα υλοποιείται στο σύνολο της χώρας ένα ενιαίο σχέδιο για την κατασκευή έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων γι’ όλους τους οικισμούς που εντάσσονται στις κατηγορίες Α, Β και Γ, προϋπολογισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εκκαθάριση της παλιάς κατάστασης. «Θα το κάνουμε χωρίς να αφήσουμε ατιμώρητους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν την Έκθεση στην υπερχρέωση, με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, διοικητικό εγκλωβισμό του προσωπικού και απαξίωση του ίδιου του θεσμού Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Με ορατό τον κίνδυνο να μην υπάρχει η Έκθεση μετά από 50 χρόνια ιστορίας. Εμείς αλλάζουμε τα δεδομένα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός καταληκτικά ανέφερε ότι οι διήμερες εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Στερεά Ελλάδα έχουν διαμορφώσει ήδη μια βάση σχεδιασμού, ώστε η δημόσια αναπτυξιακή πολιτική να συναντηθεί με δυναμικές τάσεις της ιδιωτικής αλλά και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Και έκλεισε με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε την ομιλία του ο Κώστας Μπακογιάννης: «Το μέλλον αυτού του τόπου είναι κοινό σας εμπιστευόμαστε. Εμπιστεύεστε μας».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΝΔ
«Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεμπέρδεψε με “επιτυχία” με τα παλιά του αφηγήματα, ανακάλυψε ένα καινούργιο για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται» σχολίασε η ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, και πρόσεθσε: «Τσίπρας και ανάπτυξη είναι δυο έννοιες που δεν είναι συμβατές».

Η ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας:

«Ξέχασε σήμερα να πει ότι η πραγματική οικονομία στενάζει με υψηλούς φόρους που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ξέχασε να πει ότι με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια έχει δεσμεύσει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα.

Ξέχασε να πει ότι από το 2019 οι πολίτες θα υποστούν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Ξέχασε επίσης να πει ότι όλοι οι στόχοι για ανάπτυξη φέτος αναθεωρούνται προς το χειρότερο λόγω της ανικανότητας του να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.»

«Ακόμα και τα λίγα δείγματα ανάπτυξης που υπάρχουν οφείλονται σε έργα και πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά πολέμησε λυσσαλέα. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα: Μπορεί να μας πει ένα μεγάλο έργο ή επένδυση στη χώρα που δεν είχε ξεκινήσει επί ημερών μας και την οποία το κόμμα του δεν είχε πολεμήσει. Ελληνικό; Cosco; Περιφερειακά αεροδρόμια; Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ;» πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε χθές ότι “αν βγεις βόλτα στην Αθήνα βλέπεις μόνο χαμογελαστά πρόσωπα”. Ελπίζουμε να τον ενημέρωσαν ότι στη Λαμία κάθε άλλο παρά χαμογελαστά πρόσωπα διαδήλωναν εναντίον του. Η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας και ο κ. Τσίπρας δε χάνει ευκαιρία να μας το υπενθυμίσει» κατέληξε η ΝΔ.