Τρομοκρατικό σχέδιο για την «κατάρριψη αεροσκάφους» απέτρεψε η Αυστραλία

Σίνδεϊ.-Τρομοκρατικό σχέδιο φερόμενων ισλαμιστών που ήθελαν να «καταρρίψουν» αεροσκάφος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό απέτρεψαν οι Αρχές της Αυστραλίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μετά από σειρά εφόδων της Αστυνομίας σε πέντε ακίνητα, κατά μήκος τεσσάρων προαστίων του Σύδνεϋ. Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας είπε πως οι ύποπτοι φαίνεται να ήταν «εμπνευσμένοι» από ισλαμιστικές επιρροές, διευκρινίζοντας πάντως ότι τα κίνητρά τους παραμένουν υπό έρευνα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες συνεργάζονται με τις Αρχές. Έως τώρα δεν φαίνεται να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους.

Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετούν διεθνείς ή εσωτερικές πτήσεις.

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το φερόμενο στόχο, όμως η τοπική εφημερίδα Sydney’s Daily Telegraph μετέδωσε νωρίτερα πως στόχος ήταν πτήση εσωτερικού.

Ο κ. Τέρνμπουλ ανέφερε ότι το σχέδιο φαίνεται να ήταν προσεκτικά καταστρωμένο και δεν θυμίζει ενέργειες «μοναχικών λύκων». Το επίπεδο συναγερμού πάντως παραμένει για την ώρα αμετάβλητο στο «πιθανό», που είναι η τρίτη υψηλότερη βαθμίδα σε σύνολο πέντε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι περίπου 100 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Αυστραλία για την Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστές οργανώσεις, όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.