Η «κατάρα» της διπλής υπηκοότητας χτυπά ομογενείς βουλευτές στην Αυστραλία

Μελβούρνη.- Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η παραίτηση των γερουσιαστών Larissa Waters και του Scott Ludlam από το κόμμα των Πρασίνων, που βρέθηκαν κατά παράβαση του Άρθρου 44 του Συντάγματος να είναι κάτοχοι διπλής υπηκοότητας, κάτι που απαγορεύεται για οποιοδήποτε μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής.

Την Παρασκευή το άρθρο 44 και το στάτους ιθαγένειας της ομογενούς βουλευτή του Φιλελευθέρου κόμματος Τζούλια Μπανκς που εκλέγεται στην οριακή έδρα Chisholm έθεσε την κυβέρνηση σε συναγερμό καθώς αν η κ. Μπανκς ήταν κάτοχος και ελληνικής υπηκοότητας τότε η κυβέρνηση Turnbull βρισκόταν πολύ κοντά στο να χάσει την εξουσία. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Μπανκς κέρδισε την έδρα Chisholm της Μελβούρνης με διαφορά 2.154 ψήφων και χάρη σ’ αυτήν την έδρα η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει την εξουσία.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, στην περίπτωση που κάποιος γερουσιαστής χάσει το αξίωμά του λόγω της διπλής υπηκοότητας, αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο από άποψη αριθμού ψήφων υποψήφιο του κόμματος. Αν όμως κάποιος βουλευτής χάσει το αξίωμά του θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στην έδρα του για να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, εξ ου και το ότι ο Συνασπισμός έσπευσε την Παρασκευή το απόγευμα να επιβεβαιώσει ότι η ομογενής Τζούλια Μπανκς που κέρδισε την έδρα που χάρισε την πλειοψηφία στην κυβέρνηση, να επιβεβαιώσει ότι η ομογενής είναι μόνο αυστραλή υπήκοος.

Η «ανεμοθύελλα» που ξέσπασε μετά την παραίτηση των δύο μέχρι πρότινος γερουσιαστών των Πρασίνων «παρέσυρε» στο πέρασμά της τον υπουργό Φυσικών Πόρων, Matthew Canavan, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται άλλοι 40 βουλευτές και γερουσιαστές όλων των πολιτικών παρατάξεων, μεταξύ αυτών και η ομογενής Μαρία Βαμβακινού, η οποία, ως γνωστόν, έχει γεννηθεί στην Λευκάδα, αλλά και ο Στιβ Γεωργανάς, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, οι γονείς του οποίου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

«Δεν έχω να κάνω επιπρόσθετες δηλώσεις, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο» μας είπε η κ. Βαμβακινού.

«Το κόμμα μου εξέδωσε ανακοίνωση που είναι ξεκάθαρη» πρόσθεσε η Μαρία Βαμβακινού, παραπέμποντάς μας στην επίσημη ανακοίνωση του Εργατικού κόμματος που φέρει την υπογραφή του Paul Erickson, Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του κόμματος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κόμμα έχει ως εξής: «Το Εργατικό Κόμμα συνεργάζεται στενά με όλους τους υποψηφίους μας προκειμένου η υποψηφιότητά τους να είναι σύμφωνη με όλες τις διατάξεις του Συντάγματος. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας στην όλη διαδικασία της υποβολής υποψηφιότητας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος έχουν εκλεγεί κανονικά».

Η δήλωση του Εργατικού Κόμματος ισχύει και για τον βουλευτή του κ. Στιβ Γεωργανά, ο οποίος εκλέγεται στην έδρα Hindmarsh της Ν. Αυστραλίας.

Όλοι οι παραπάνω ομογενείς βουλευτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, συμμετέχοντας, ως μέλη της, στη Σύνοδο της ΠΑΔΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων, Richard Di Natale, που έχασε δύο ικανότατα στελέχη από την κοινοβουλευτική του ομάδα, ζητά τώρα να γίνει έλεγχος σε όλους τους ομοσπονδιακούς γερουσιαστές και βουλευτές κάτι που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε αποφασιστεί.

Τέλος και παρά τα όσα αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Australian την Πέμπτη, που εμμέσως πλην σαφώς έθετε σε αμφισβήτηση το αν ο κ. Γεωργανάς, η κ. Βαμβακινού και η κ. Μπανκς είναι μόνο Αυστραλοί υπήκοοι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τους κανονισμούς πολιτογράφησης της Ελληνικής Πολιτείας, όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από γονείς που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν το δικαίωμα να γίνουν Έλληνες υπήκοοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται «αυτόματα».

Αν κάποιος έχει γεννηθεί στο εξωτερικό από έναν τουλάχιστον γονέα που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία θα εγγραφεί στο μητρώο Αρρένων ή Θηλέων του Δήμου από όπου κατάγεται ο γονιός του και μόνον τότε αναγνωρίζεται ως Έλληνας πολίτης.

 

Πηγή:neoskosmos.com