Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν έγραψε την απάντηση του υιού, είπε μια γνώμη

Ουάσινγκτον.- Εμμέσως ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των ΜΜΕ ότι ο Τραμπ ουσιαστικά υπαγόρευσε την «απολογία» του υιού του σχετικά με τη συνάντηση που είχε με Ρωσίδα δικηγόρο το 2016.

Η εκπρόσωπος του προέδρου είπε ότι ο Τραμπ «είπε ως πατέρας τη γνώμη του», αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπαγόρευσε την απάντηση.

Την πληροφορία περί προσωπικής ανάμειξης του προέδρου στη σύνταξη της επίσημης θέσης του γιου του για τη συνάντηση με την δικηγόρο μετέδωσαν το ABC, η Washington Post και οι Times της Νέας Υόρκης.

Αρχικά οι σύμβουλοι του προέδρου συμφώνησαν να υπάρξει μια ανακοίνωση, «που δεν θα απαξιωνόταν αργότερα, σε περίπτωση που έβγαιναν στην επιφάνεια περισσότερες λεπτομέρειες».

Όμως, η απόφαση άλλαξε και ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από το ταξίδι του στην Γερμανία για την G20.

Έτσι, η ανακοίνωση έλεγε ότι ο υιός του προέδρου συζήτησε με την δικηγόρο το πρόγραμμα υιοθεσίας παιδιών από την Ρωσία και όχι τα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή πώς θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

«Ο πρόεδρος είπε τη γνώμη του ως πατέρας βασιζόμενος στην περιορισμένη ενημέρωση που είχε για το ζήτημα» εξήγησε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου, Σάρα Χάκαμπι.

«Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν την υπόθεση σαν πυροτέχνημα δημοσίων σχέσεων και κάνουν ό,τι μπορούν για να την κρατούν ζωντανή στα ΜΜΕ κάθε μέρα» συνέχισε.

Η Χάκαμπι κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία ανακρίβεια στις τοποθετήσεις του υιού Τραμπ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο υιός Τραμπ είχε λάβει μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ «πληροφορίες και επίσημα έγγραφα» που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

«Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας… προσφέρθηκε να παράσχει στο προεκλογικό (επιτελείο) του Τραμπ μερικά επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι και τις συναλλαγές της με τη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα στον πατέρα σας» ανέφερε ένα από τα μηνύματα που στάλθηκε στις 3 Ιουνίου 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο από τον Γκόλντστοουν.

«Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο αλλά είναι τμήμα της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ» συνέχιζε το μήνυμα του Γκόλντστοουν, ο οποίος ρωτούσε αν ο υιός Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Εμίν Αγκαλάροφ για το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή ταξιδεύω αλλά ίσως μπορώ να μιλήσω πρώτα στον Εμίν. Θα έλεγα ότι έχω λίγο χρόνο και, αν ισχύουν αυτά που λέτε, μου αρέσει, ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι» απάντησε ο «τζούνιορ».

Ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων προκειμένου να κανονιστεί πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εμίν Αγκαλάροφ και του υιού Τραμπ και κατόπιν ένα ραντεβού, στις 9 Ιουνίου 2016, στον Πύργο Τραμπ, με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια.

Η τελευταία έφτασε στις ΗΠΑ από τη Μόσχα και παρουσιαζόταν ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης».

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και ο Πολ Μάναφορτ, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του.

Τη συνάντηση είχε αποκαλύψει η εφημερίδα New York Times. Ο υιός Τραμπ δημοσιοποίησε ο ίδιος το περιεχόμενο των μηνυμάτων ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

«Η γυναίκα, όπως είπε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης» και «ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» εξήγησε τότε ο υιός Τραμπ.

Τότε, δεν έγινε λόγος για τις υιοθεσίες…

Newsroom ΔΟΛ