Ψηφίστηκε το ν/σ για την Παιδεία – Διαφοροποίηση Δ. Καμμένου

Αθήνα.- Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από την κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Μόνη διαρροή από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την Παιδεία που αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, και συγκεκριμένα της παραγράφου 2 για την αντιμετώπιση των πράξεων ανομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και τέσσερις βουλευτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, δέχθηκε αναλυτικές εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου προκειμένου να μεταπεισθεί, ωστόστο τελικά δεν στάθηκε δυνατό να αλλάξει γνώμη.

Η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 3 για το πανεπιστημιακό άσυλο, το άρθρο 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και επί των άρθρων 32, 34, 36 που αφορούν την ίδρυση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών και το ύψος διδάκτρων των μεταπτυχιακών καθώς και την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Για το άρθρο 3 η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήγειρε ενστάσεις για τη συνταγματικότητά του, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια μένουν απροστάτευτα από σοβαρές εγκληματικές δράσεις, ωστόσο η κυβέρνηση αγνόησε την έκθεση.

«Πολιτικό έγκλημα» και «αντιμεταρρύθμιση» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδρυτικό στέλεχος της Ώρας Αποφάσεων, και πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. 

Με αφορμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριζαν με πάθος τη μεταρρύθμιση για την Παιδεία και τώρα ψηφίζουν το νέο ν/σ, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για απόλυτη κατάπτωση των πολιτικών ηθών, κάτι που, όπως είπε, έχει να κάνει και με όλη τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε ότι ο νόμος του 2011 για την Παιδεία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές που εξέφραζαν τότε το 80% του εκλογικού σώματος.

«Το συμπέρασμα του νομοσχεδίου είναι ότι οι καταλήψεις παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο», είπε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην κατάργηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επειδή κάποιοι δε θέλουν τις καταλήψεις. Διερωτήθηκε μάλιστα «όταν δεν ίσχυε το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν γίνονταν καταλήψεις;» Ο κ. Μάρδας δήλωσε πως οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να έχουν την τόλμη να επιβάλουν την τάξη στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου.

«Η μεταρρύθμιση του κ. Γαβρόγλου μας γυρίζει στη δεκαετία του ’80, καθως επαναφέρει το άσυλο σε φαινόμενα ανομίας» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο χτυπά τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό. Ο κ. Κυρανάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου.

Σχολιάζοντας την προαναγγελία του πρωθυπουργού για κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είπε ότι η κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα αλλάζει γνώμη, σημειώνοντας ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι από τα ελάχιστα συστήματα που παραμένουν αδιάβλητα. Τόνισε επίσης ότι πριν η κυβέρνηση καταργήσει τις πανελλαδικές, πρέπει να πει με τι θα τις αντικαταστήσει.

Κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο την Τρίτη, υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζεται τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας στην ανάγκη για διάλογο, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τα ΑΕΙ σε άβατα ανομίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/352367/diarroi-apo-tous-anel-sto-nomoshedio-gia-tin-paideia-111/#ixzz4oakRdenH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook