Aθώος ο ομογενής υπουργός Βιομηχανίας Αθανάσιος Συνοδινός

Μελβούρνη.- Ο ομογενής υπουργός Βιομηχανίας Αθανάσιος Συνοδινός δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και δεν έκανε τίποτα το μεμπτό ενόσω κατείχε διοικητική θέση στην Australian Water Holdings (AWH), σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας Credo, έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς Ν. Ν. Ουαλίας (Independent Commission Against Corruption – ICAC).

Η Επιτροπή αναφέρει, εντούτοις, στο πόρισμά της, ότι για τρεις πρώην υπουργούς της Εργατικής κυβέρνησης Ν.Ν. Ουαλίας, τους Eddie Obeid, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλο αδίκημα, Joe Tripodi και Tony Kelly, προκύπτουν σοβαρές ποινικές ευθύνες και ότι προτείνει την δίωξή τους για διεφθαρμένη συμπεριφορά.

Εκτός από τους τρεις πρώην υπουργούς, η ICAC ανέφερε ότι ποινικές ευθύνες προκύπτουν και για τον Gilbert ‘Laurie’ Brown υπάλληλο πολιτικού γραφείου και προτείνει στην Εισαγγελία να ασκήσει άμεσα ποινική δίωξη κατά των τεσσάρων.

Όσον αφορά την «παράνομη» δράση του Eddie Obeid, η Επιτροπή ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, ότι ενόσω αυτός κατείχε τη θέση του υπουργού κατά την περίοδο 2007–2010 χρησιμοποίησε την εξουσία που είχε τότε για να προάγει τα συμφέροντα της AWH γνωρίζοντας ότι η οικογένειά του θα ωφεληθεί οικονομικά αν αγόραζε μετοχές της. Μάλιστα, το 2010 ο Obeid κανόνισε την σύνταξη εισήγησης προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις για την επισύναψη συμβολαίου με την AWH, αποκρύπτοντας όμως το οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε η οικογένειά του από αυτό το συμβόλαιο.

Οι άλλοι δύο πρώην υπουργοί, Joe Tripodi και Tony Kelly, μαζί με τον υπάλληλο Laurie Brown βοήθησαν στη σύνταξη της εισήγησης για την ανάθεση έργων υποδομών που αφορούσαν το υδρευτικό δίκτυο του βορειοανατολικού Σίδνεϊ στην AWH, γνωρίζοντας ότι αυτό που έκαναν ήταν προς το οικονομικό συμφέρον του Obeid.

Τώρα όσον αφορά τον κ. Συνοδινό που επίσης ερευνάτο από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς για το συγκεκριμένο θέμα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν τον είχε κατηγορήσει ευθέως για διαφθορά, από τα όσα έγιναν γνωστά για τη δράση της AWH, στην οποία ο κ. Συνοδινός ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και μέτοχός της, φαινόταν ότι ο ομογενής πολιτικός εμπλεκόταν έμμεσα.

Ο κ. Συνοδινός ερευνάτο από το ICAC γιατί η AWH από ένα συμβόλαιο $200 εκατ. που θα της ανέθετε η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης Ν. Ν. Ουαλίας Sydney Water, θα κέρδιζε $20 εκατ. Τότε, μάλιστα, λεγόταν, ότι ο κ. Συνοδινός ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Australian Water Holdings, πληρωνόταν 200.000 δολάρια ετησίως «για εργασία μόλις δυο εβδομάδων» το χρόνο.

Ο κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε στην Australian Water ως προεδρεύων στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ταμίας του πολιτειακού Φιλελεύθερου Κόμματος.