Τσακώνονται πάνω στα αποκαΐδια των Κυθήρων

Αθήνα.- Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις ευθύνες για την καμένη γη στα Κύθηρα. Απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία αναφέρεται σε «κακό συντονισμό και έλλειψη εναέριων μέσων», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατηγορεί τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και τον δήμαρχο Κυθήρων για «πολιτικό παιχνίδι».

«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001» τονίζει ο κ. Τόσκας και προσθέτει: «Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή».

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», σημειώνει, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Τόσκας κατηγορεί τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως λέει, βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

Ζήτησε, επίσης, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.

Η Νέα Δημοκρατία

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Νέα Δημοκρατία ανέφερε: «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις» αναφέρει η ΝΔ, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι «ενώ προειδοποιήσαμε έγκαιρα, καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων».

Οι Πυροσβέστες
Στα όρια τους φαίνεται ότι έχουν φτάσει αυτή την εποχή οι πυροσβέστες προσπαθώντας να επιτελέσουν το καθήκον τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναδεικνύει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ζητώντας να γίνεται με ορθολογικό τρόπο η διασπορά πυροσβεστών από την Ήπειρο προς άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και η μετακίνηση οχημάτων, οι πυροσβέστες παρουσιάζουν την ταλαιπωρία και την καταπόνηση που δέχονται.

“Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί με τις μετακινήσεις καθώς έχουν κληθεί και το τελευταίο διάστημα να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Περιφέρεια μας και ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση είναι πλέον εμφανής” προειδοποιεί η Ένωση στην επιστολή της.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζουν οι πυροσβέστες:

“Οχήματα κλήθηκαν να μεταβούν για ενίσχυση στην φωτιά στο Νησί της Ζακύνθου και κατέληξαν να κάνουν Υπηρεσία σε σταθμούς της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας για πάνω από 5 ημέρες. Στην πρόσφατη φωτιά στο Νησί της Κέρκυρας οχήματα και προσωπικό από την Ήπειρο κλήθηκαν για 4 ημέρες να συνδράμουν. Στη φωτιά στις Σπέτσες μετακινήθηκαν ομάδες πεζοπόρων από τα Ιωάννινα. Για τη φωτιά στη Μυτιλήνη διατάχτηκαν οχήματα και προσωπικό να μεταβούν για ενίσχυση και όταν έφτασαν στο λιμάνι να πάρουν το πλοίο διατάχτηκαν να επιστρέψουν πίσω. Δεν έχουν περάσει ακόμα 24ωρες από την μετακίνηση αυτή και τώρα από τις ίδιες Υπηρεσίες φεύγουν πάλι οχήματα και προσωπικό για ενίσχυση στο νησί των Κυθήρων”.

Newsroom ΔΟΛ